Oružje zaplijenjeno u Hrvatskoj bilo je namijenjeno za napad na Vatikan

ORUŽJE i eksploziv koje su hrvatska i talijanska policija zaplijenile u srpnju u Zagrebu bilo je namijenjeno islamskim teroristima za napad tijekom sprovoda Pape Ivana Pavla II. 

Krijumčarski lanac prenosio je oružje iz Bosne preko Zagreba, a razbijen je u srpnju, kada je u stanu 30-godišnjeg Renata Prajsa otkriveno 11 bacača raketa, eksploziv C4 i mnoštvo detonatora, koji su trebali poslužiti jezgri islamskih fundamentalista za organiziranje atentata.

Teroristički napad trebao se dogoditi za vrijeme pokopa Pape Ivana Pavla II, piše talijanski list Corriere della Serra.

Talijanska tajna služba SISMI otkrila je kako je prvoosumnjičeni za nabavku arsenala oružja Renato Prajs bio u stalnom kontaktu s bosanskim državljaninom Mladenom R, inače članom islamske terorističke organizacije s uporištem u selu Gornja Maoča blizu Brčkog. Bosanski državljanin također je uhićen, kao i Said Redžematović i još dvije osobe povezane s terorističkom organizacijom.

Mladen R. već od prije je poznat policiji na Balkanu, ali i talijanskoj policiji. U proljeće, kada je pokušao ući u Italiju, Mladen R. vraćen je s granice u Trstu.

Hrvatska i bosanska policija upozoravale su na njega kao na organizatora tajne imigracije prema zapadnoj Europi preko slovenskih državnih granica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SISMI je posumnjala kako je Mladen R. već uhodanim putem za krijumčarenje ljudi pokušao provesti bacače raketa i eksploziv u Italiju, što je na saslušanju potvrdio i Prajs. No, prvoosumnjičeni je rekao da nije znao kome je to oružje bilo namijenjeno.

Giuseppe Pisanu, talijanski ministar unutarnjih poslova također je više puta istaknuo kako prijetnja islamskih terorističkih organizacija dolazi s Balkana.

Kako piše Corriere della Serra, Pisanu je netom nakon eksplozija u Londonu odredio da se pooštri nadzor duž kopnene granice sa Slovenijom, te je talijanska tajna služba otkrila povezanost između Prajsa i fundamentalista u Gornjoj Maoči, koja je vrlo opasna za Italiju.

Redžematović je uhićen točno na dan pokopa Pape Ivana Pavla II., jer je samoubojica Prajs za vrijeme saslušanja priznao da je zaplijenjeno oružje prodao upravo njemu.

Iako je istraga započela u travnju, tek su sad u Italiji izneseni njezini detalji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara