Orwellova soba 101 na izložbi u londonskom muzeju Vanda

Sobu, za koju se vjeruje da je inspirirala Georgea Orwella za "sobu 101" u njegovu romanu "1984.", besmrtnom je učinila dobitnica britanske umjetničke nagrade Turner Rachel Whiteread, javlja BBC u četvrtak.

Umjetnica je načinila gipsani odljevak sobe 101 iz zgrade odakle emitira BBC, za koju se vjeruje da je inspirirala Orwella za sobu za mučenje.

Izložak se može vidjeti od petka u londonskom muzeju Victoria and Albert.

Originalni ured srušen je prilikom preuređivanja BBC-jeve zgrade.

Vjeruje se da je ideja za sobu za mučenje iz Orwellova romana, nastala tijekom njegova dvogodišnjeg rada za BBC za Drugog svjetskog rata.

U romanu "1984." soba 101 opisana je "kao najgora stvar na svijetu".

Iako se dugo vjerovalo da je zgrada BBC-ja bila inspiracija za njegovu groznu viziju, drugi pak smatraju da je ideja za sobu 101 nastala prema sobi iz BBC-jeve zgrade na londonskom Portland Placeu, jer je Orwell tamo često morao sjediti na sastancima.

Direktor projekta preuređenja BBC-jeve zgrade Robert Seatter vjeruje da se ipak radilo "o kombinaciji ideja koje su inspirirale Orwella".

Rachel Whiteread poznata je po odljevcima zgrada i predmeta koristeći razne materijale - beton, gumu, smolu.

Odabrana je za punjenje praznog stupa na londonskom Trafalgar Squareu, što je učinila s prozirnom smolom unutar granitnog stupa.

Nagradu Turner dobila je 1993. godine za rad Kuća, odljevak unutrašnjosti posljednje kuće u nizu iz kasnog 19. stoljeća u istočnom Londonu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara