Osam općina u Sloveniji pristalo prihvatiti nuklearni otpad iz Krškog

Slovenska agencija za nuklearni otpad dobila je pristanak osam općina za smještaj srednje i niskoradioaktivnog otpada iz Krškog na njihov teren, a motiv je prvenstveno u novcu jer je riječ o siromašnim lokalnim zajednicama čiji su proračuni daleko manji od ponuđene "nuklearne" rente od 2,3 milijuna eura godišnje, piše u subotu "Primorski dnevnik", tršćanski list na slovenskom jeziku.

"Povijest traženja lokacije za radioaktivni otpad ilustracija je povijesti promijenjene društvene stvarnosti i vrijednosnog sustava u Sloveniji u zadnjih 20 godina", ocjenjuje u komentaru Boštjan Lajovic.

U vrijeme bivše Jugoslavije u to je vrijeme provedena "tajna" akcija traženja lokacije za otpatke, ali je stvar "provaljena" i izazvala ogorčene proteste i reakcije sredina planiranih za eventualni smještaj otpadaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada je država stvar izvela onako kako se to radi na zapadu. Stvar je bila potpuno otvorena javnosti, ništa se nije skrivalo, a kao najjači argument upotrijebljen je novac. Za većinu općina koje kandidiraju za prihvat otpada 2,3 milijuna eura daleko je više od njihova budžeta.

U postupku izbora lokacije stanovnici u svakoj fazi mogu odbiti svaku odluku, ali to znači da neće biti skladišta niti milijunske rente. Tek kad lokacija bude definitivno izabrana i kad se s time slože stanovnici, te izradi državni lokacijski plan, bit će moguće sagraditi skladište", navodi "Priomorski dnevnik".

Državna agencija za otpatke na taj je način suzbila efekt NIMBY ("Ne u mojem dvorištu") koji se uvijek pojavljivao kad je riječ o ekološki spornim projektima, piše "Primorski dnevnik".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara