Oscari: 75 godina stara filmska svečanost

PRVI Oscari dodijeljeni su 16. svibnja 1929. na primanju u hotelu Hollywood Roosevelt, no nije bilo mnogo napetosti jer je Akademija unaprijed objavila popis pobjednika kako bi novine mogle objaviti detalje u sutrašnjem izdanju.

Godinu dana kasnije, lokalni je radio uživo prenosio dodjelu. Akademija je prihvatila praksu zapečaćenih omotnica 1940., a dvije godine kasnije odustali su od dodjele nagrada na primanju jer je cijeli događaj trajao predugo i previše ljudi željelo je biti nazočno.

Oscari su prvi put u Europi prikazani 1945. i to američkim vojnicima, a prvi televizijski prijenos uživo desio se 1953. Prvi prijenos u boji datira iz 1966.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodjela je bila odgođena tri puta. Prvi put bilo je to 1938. kad je Los Angeles uništen poplavom te je ceremonija odgođena tjedan dana. Odgoda od osam dana desila se 1968. zbog počasti borcu za ljudska prava Martinu Lutheru Kingu koji je nekoliko dana ranije ubijen. Dodjela je ponovno odgođena 1981. kada je na dan dodjele izvršen atentat na tadašnjeg predsjednika Ronalda Regana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara