Osijek: 4. obljetnica smrti Vlade Gotovca

U POVODU obljetnice smrti bivšeg predsjednika Matice hrvatske, hrvatskog književnika i političara te jednog od utemeljitelja LS-a Vlade Gotovca, koji je umro na današnji dan prije četiri godina, u Osijeku je održana konferencija za novinare.

Potpredsjednik Liberalne stranke (LS) Zlatko Kramarić istaknuo je da je "Vlado Gotovac bio čovjek koji je uveo kategoriju morala u hrvatsku politiku, bez čega bi ona bila svedena na real-politiku i pragmatiku".

"Nadam se da dolazi nova, postmoderna generacija hrvatskih političara, koja će Gotovca otkriti i pročitati na drukčiji način te nakon određena vremenskog odmaka moći zaključiti da bi možda bilo mnogo bolje da smo i mi imali pjesnika za predsjednika, nego generala i da bi Hrvatska danas lakše prebrodila slatke muke tranzicije, koje već predugo traju", ocijenio je Kramarić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tajnik osječkog ogranka Matice hrvatske Josip Cvenić kazao je kako je "Gotovčevo mjesto među Matičinim predsjednicima posebno visoko", jer je dužnost predsjednika preuzeo u vrijeme kad je Matica obnavljala rad.

Dodao je kako je Gotovac poučavao "visokim etičkim načelima koja životu daju temeljni smisao i čvrsto inzistirao na osnovnim ljudskim kategorijama - moralnosti i slobodi".

Predstavnici Instituta "Vlade Gotovca" izvijestili su kako će u Osijeku nastojati prirediti sajam knjiga osječkih izdavača i tiskara pod nazivom "Čarobna špilja", što je naziv Gotovčeve zbirke stihova iz 1969., te raspisati natječaj za najbolji prijevod neke od Gotovčevih pjesama na neki od jezika osječkih nacionalnih manjina.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara