OSIJEK: 60. OBLJETNICA OSNUTKA 6. SLAVONSKOG UDARNOG KORPUSA

Pod pokroviteljstvom predsjednika države Stjepana Mesića u Osijeku je danas obilježena 60. obljetnica osnutka 6. slavonskog udarnog korpusa narodnooslobodilačke vojske Hrvatske (NOVH).

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca Hrvatske Ivan Fumić podsjetio je da je korpus imao više od 30.000 boraca te da je u borbama, najviše u Slavoniji i sjevernoj Bosni, poginulo oko 10.000 njegovih pripadnika.

"Borba naroda Hrvatske u sklopu antifašističke koalicije svrstala nas je na stranu progresivnih snaga svijeta. NDH nije bila izraz povijesnih težnji hrvatskoga naroda, a više je Hrvata stradalo u Jasenovcu, nego na Bleiburgu", ustvrdio je Fumić dodavši kako bez antifašističke borbe ne bi bilo ni današnje samostalne RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izaslanik Predsjednika Republike general Slavko Barić ocijenio je kako su NOVH i njegova antifašistička borba imali za cilj oslobađanje Hrvatske te da su dio borbe koja je u Europi i danas prepoznata kao civilizacijska stečevina.

"Povijest pokazuje da antifašistička borba hrvatskih partizana predstavlja osnov za stvaranje samostalne RH, koja je obranjena u Domovinskom ratu i stoga treba pravilno ocijeniti njezinu povijesnu ulogu", rekao je Barić dodavši kako je potrebno rasvijetliti sve povijesne nedoumice iz 2. svjetskog te Domovinskog rata kako se ne bi izazivale podjele među hrvatskim narodom.

(Hina) ivuč mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara