Osijek: Baranjski Srbi proglašeni krivima za ratni zločin

SUDSKO vijeće osječkoga Županijskoga suda proglasilo je danas osmoricu mještana baranjskog mjesta Luča krivima za kazneno djelo ratnoga zločina protiv civilnog stanovništva u tome mjestu tijekom velikosrpske okupacije Baranje i osudilo ih na višegodišnje zatvorske kazne.

Optuženik Savo Stojanović osuđen je na zatvorsku kaznu u trajanju od 8 godina, Branko Petrović na kaznu zatvora u trajanju od 7 godina, Goran Božić, Marko Čanadić, Petar Petrović i Miroslav Lazarević na kaznu zatvora od po 6 godina, dok su Čedomir Kovačić i Milisav Stojanović osuđeni na kaznu zatvora od po 5 godina.

Suđenje je održano u odustnosti optuženika koji su tijekom mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja napustili RH, a do danas se nije uspjelo saznati mjesto njihova boravišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sudsko vijeće ocijenilo je da su dokaznim postupkom, posebice iskazima svjedoka, potvrđeni navodi iz optužnice koja ih je teretila da su od kolovoza 1991. do svibnja 1995. godine, utemeljivši tzv. štab teritorijalne obrane, fizički i psihički zlostavljali nesrpsko stanovništvo Luča, da su Hrvatima ograničavali kretanje i oduzimali imovinu te ih zastrašivali pucajući im po kućama i lišavajući ih slobode.

Vijeće je ocijenilo da su optuženicima dokazana i kaznena djela prisilnog novačenja Hrvata u tzv. teritorijalnu obranu, organiziranja prinudnih radova za potrebe okupacijskih vlasti, devastiranja katoličke crkve u Luču te prijetnji fizičkim likvidacijama i sudjelovanja u protjerivanju Hrvata iz Luča, mjesta s većinskim hrvatskim stanovništvom.

Sudsko vijeće nije prihvatilo prijedloge obrane da se ponašanje optuženika definira kao sudjelovanje u oružanoj pobuni protiv RH, smatrajući da su nečovječnim postupanjem prema nesprskom civilnom stanovništvu Luča prekršili odredbe Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba u vrijeme ratnih sukoba te svojim djelovanjem ostvarili obilježja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Stranke u postupku imaju pravo na žalbu u roku od 15 dana od primitka pismenog otpravka presude.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara