Osijek: Barbir o financiranju programa prevencije zlouporabe droga

PREDSTOJNIK Vladina Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Ante Barbir izjavio je danas u Osijeku kako županije ovaj mjesec trebaju dostaviti prijedloge svojih programa u toj djelatnosti kako bi ih se, većim dijelom, moglo financirati iz državnoga proračuna.

Na konferenciji za novinare u osječkome Centru za prevenciju i liječenje bolesti ovisnosti Barbir je kazao kako proračunske stavke za projekte prevencije i suzbijanje ovisnosti još nisu potpuno određene i raspoređene te da se očekuju prijedlozi i planovi županija i udruga.

Po njegovim riječima u većini se gradova smanjuje heroinska ovisnost, ali zabrinjava porast broja mladih koji eksperimentiraju s extasyem, pa će Ured uskoro objaviti promidžbeni letak za roditelje s uputama kako prepoznati znakove ovisnosti te podatcima o adresama svih centara za subijanje i prevenciju ovisnosti i terapijskih zajednica.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Barbir se zauzeo za hitne izmjene Zakona o zlouporabi droga te promjenu strukture trošenja novca, u kojoj bi preventivni programi dobivali daleko više, a represivni samo onoliko koliko je nužno.

Voditeljica osječkoga Centra Marija Kribl upozorila je kako se dobna granica prvog iskustva s drogama, zabilježena u Centru, pomiče k sve mlađim dobnim skupinama, pa su od 46 novih pacijenata ove godine 23 u dobi od 11 do 15 godina.

Predstavnici Centra upozorili su na slabu suradnju u borbi protiv ovisnosti s drugim ustanovama i udrugama te na nedostatak kadrova u Centru.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara