Osijek: Bivši oporbeni vijećnici podnijeli tužbu upravnom sudu

DVADESET i šest bivših vijećnika Skupštine Osječkobaranjske županije, koji su u početku travnja dali ostavke na vijećničke dužnosti, podnijeli su danas Upravnom sudu tužbu kojom traže poništenje odluka Županijske skupštine od 17. travnja, izvijestili su predstavnici oporbenih stranaka HDZ-a, HSP-a i HSLS-a na današnjoj konferenciji za novinare u Osijeku.

Predstavnici oporbenih stranaka u Osječko-baranjskoj županiji tvrde da su te odluke donesene protuzakonito jer nakon što je 26 vijećnika podnijelo ostavke, Skupština na sjednici 17. travnja nije imala kvorum.

Oni su na današnjoj su konferenciji za novinare rekli kako se vijećnicima koalicije na vlasti u Županiji i dalje isplaćuju mjesečne naknade od 700 kuna, te ustvrdili kako je to protuzakonito stjecanje imovinske koristi s obzirom da smatraju da "Županijska skupština zapravo ne postoji nakon njihovih ostavki".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osječko-baranjski HDZ, HSLS i HSP podnijeli su 23. travnja i ustavnu tužbu Ustavnom sudu "zbog nezakonita rada Skupštine Osječko-baranjske županije 17. travnja i tada donesenih nezakonitih odluka".

Kad su županijski vijećnici HDZ-a, HSLS-a i HSP-a podnijeli ostavke na svoje mandate, HSS je umjesto svoga bivšega vijećnika Stjepana Roba, koji je prešao u HDZ i podnio ostavku, imenovao zamjenu. Koalicija na vlasti u Županiji tvrdi da zakonski propisi omogućuju održanje kvoruma, unatoč tomu što je natpolovična većina vijećnika podnijela ostavke, "sve dok postoji volja onih koji su tvorili kvorum da imenuju zamjenike onima koji su dali ostavke". To je tumačenje potvrdilo Ministarstvo pravosuđa, navodeći da se takva zamjena od početka sjednica uračunava u kvorum potreban za rad.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara