Osijek: bivši vijećnici podnijeli kaznenu prijavu protiv predsjednika skupštine

Dvadeset i šest oporbenih vijećnika Skupštine Osječko baranjskežupanije iz HDZa, HSLSa i HSPa, koji su dali ostavke na vijećničke mandate, podnijeli su kaznenu prijavu Županijskom sudu u Osijeku protiv predsjednika Skupštine Ramira Ristića, izvijestio je danas predsjednik osječkobaranjskog HDZa Branimir Glavaš.

Na konferenciji za novinare Glavaš je rekao da je prijava podnesena "zbog nezakonitog sazivanja i donošenja odluka na 19. i 20. sjednici Županijske skupštine od 17. travnja, te zbog nezakonitog sazivanja i donesenih odluka u nastavku 20. sjednice 6. svibnja".

Po njegovim riječima, za te je postupke najodgovorniji predsjednik Skupštine Ristić "koji pravno nije mogao sazvati Skupštinu budući da je od 51 vijećnika 26 napustilo Skupštinu pa nije bilo kvoruma".

Unatoč "brojnim upozorenjima predsjedniku Skupštine o nemogućnosti njezina održavanja i nakon što je više od polovice vijećnika podnijeli ostavke, skupštine su ipak održane i na njima je donesen čitav niz nezakonitih odluka", kazao je Glavaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ocijenio je da će biti "velikih problema kada se to bude moralo poništiti, jer primjerice, izabrani suci, porotnici, koji nisu legitimni, donose odluke u raznim sporovima koje će biti nevažeće". Skupština je imenovala i novog ravnatelja osječke Galerije likovnih umjetnosti što je također nelegitiman izbor, ustvrdio je Glavaš.

Izvijestio je da će sutra saborski Odbor za zakonodavstvo raspravljati o autentičnom tumačenju zakona vezano za Skupštinu Osječko-baranjske županije. No bez obzira kakvo će tumačenje donijeti taj Odbor te Odbor za lokalnu samoupravu, tema rada županijske Skupštine morat će ići i na plenarnu sjednicu Sabora, istaknuo je Glavaš.

Bivši oporbeni vijećnici podnijeli su prošli mjesec i tužbe zbog nezakonitog rada županijske Skupštine Ustavnom i Upravnom sudu i svim pravnim sredstvima koja nam stoje na raspolaganju nastavit ćemo "borbu za raspuštanje nelegalne skupštine i raspisivanje novih izbora", istaknuo je Glavaš.

(Hina) vs mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara