Osijek: Branitelj Milinović mirno prosvjedovao pred sudom

UMIROVLJENI hrvatski branitelj srpske nacionalnosti Žarko Milinović, koji tuži Ministarstvo obrane RH zbog nečasnog otpusta i potražuje 27 neisplaćenih plaća, danas je, prije početka glavne rasprave, mirno prosvjedovao pred zgradom osječkoga Općinskog suda.

Milinović je pred zgradu Suda došao s hrvatskom zastavom i transparentom u obliku srca na kojem je pisalo: "Pokorno molim RH da me kazni za sva zlodjela koja sam učinio protiv nje? Ubijte me, jer ja to ne mogu učiniti sam", a koji je položio ispred ulaznih vrata.

Milinović tvrdi da je kao pripadnik 3. Gardijske brigade HV-a, za vrijeme bolovanja u prosincu 1995. dobio zapovjed o nečasnom otpustu iz HV-a, uz obrazloženje da se pet dana nije javio u postrojbu. Tvrdi da je otpušten pismenom zapovjedi što, kako drži, nije upravni akt te da je nakon nekoliko pokušaja pravnog osporavanja te odluke, u veljači 1998. vraćen na posao te potom umirovljen. Spornu zapovjed o nečasnom otpustu i nadalje smatra protuzakonitom i traži da mu se isplate plaće koje bi zaradio da je bio pripadnik HV-a, s pripadajućom kamatom.

Općinsko državno odvjetništvo na današnjoj je glavnom raspravi odbacilo zahtjeve tužitelja smatrajući da je riječ o pravima iz radnog odnosa za koje je nastupila zastara te zato što tužitelj svojoj tužbi nije priložio nikakve dokaze.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sud je odlučio da tužitelj mora priložiti dokazni materijal, uključujući i spornu odluku te spise o ranije pokrenutim sudskim postupcima, a nova rasprava zakazana je za 22. srpnja.

Milinović je proteklih godina u nekoliko navrata prosvjedovao na Markovom Trgu u Zagrebu, a jednom je zaprijetio da će se raznijeti bombom. Prije početka današnje glavne rasprave izjavio je novinarima kako se kao hrvatski branitelj borio za pravnu državu, da se MORH "na brutalan i najmračniji način već osam godina bori protiv njega" te da ima argumente kojima će pokazati gdje je istina.

(Hina) ivuč ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara