Osijek: Dani logoraša

OKO tristotinjak bivših zatočenika srpskih koncentracijskih i radnih logora iz cijele Hrvatske, okupilo se danas u Osijeku na obilježavanju "Dana logoraša".

Predsjednik osječko-baranjske podružnice Hrvatskog društva logoraša Tomislav Hajduković je istaknuo kako im je cilj ukazati na njihov težak položaj te da od Vlade i države zatraže veću pomoć i skrb za one koji su teško stradali u srbijanskim kazamatima.

Na svečanoj sjednici Hrvatskog društva logoraša u osječkom restoranu "Bastion" Hajduković je podsjetio da se bivši logoraši svake godine nađu u drugom gradu, lani u Dubrovniku, a nagodinu će se organizirati susret u Splitu.

Kroz srbijanske kontrentracijske logore prošlo je oko 8000 osoba, a još dvije tisuće je bilo u radnim logorim,a uglavnom na privremeno okupiranim hrvatskim prostorima. Iz Osječko-baranjske županije, 312 osoba prošlo je strahote koncentracijskih logora, kazao je Hajduković. "Nažalost zbog posljedica teškog fizičkog i psihičkog maltretiranja 26 osoba je nakon izlaska do danas umrlo a šest njih je izvršilo suicid", upozorio je Hajduković.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Član Predjedništva Hrvatskog društva logoraša, Zvonimir Šafarik iz Vukovara, zabrinjavajućim je ocijenio velik porast malignih oboljenja kod bivših logoraša. Čak 78 posto "naših supatnika ima razne tumore posebno na bubrezima, jetri i stoga tražimo i od Vlade i od ministra zdravstva da se pojača skrb o tim ljudima, posebno preventivno, jer često kada se tumori otkriju bude kasno" rekao je.

Bivši logoraš, Drago Domić iz Baranje, ocijenio je kako je "njihovo godišnje okupljanje važno jer međusobno saznamo s kakvim se problemima nose oni koji su najviše patili", ali da su "nažalost u društvu oni i njihovi problemi marginalizirani".

Prije sjednice, bivši logoraši položili su vijence i zapalili svijeće ispred križa stradalnicima na Centralnom groblju u Osijeku, te bili na misi u osječkom župnoj crkvi Svetih Petra i Pavla.

U osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu otvorena je izložba fotografija o stradanju branitelja u Domovinskom ratu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara