Osijek dobio Umjetničku akademiju

Senat osječkoga Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera donio je danas odluku o osnutku Umjetničke akademije u sklopu tog sveučilišta, čime će, kako je istaknuto na sjednici Senata, istočna Hrvatska prvi put dobiti takvu ustanovu.

Nakon dobivenih suglasnosti Nacionalnog vijeća za visoku naobrazbu te Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Senat je donio odluku o osnutku Umjetničke akademije, čija će temeljna djelatnost biti visokoškolsko obrazovanje iz područja likovne, glazbene i kazališne umjetnosti, a privremeno će joj sjedište biti na osječkom Filozofskom fakultetu.

Senat je prihvatio inicijativu Đakovačko-srijemske biskupije za osnivanjem katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu, u sastavu osječkoga Sveučilišta.

Inicijativa se temelji na tradiciji visokoškolskog obrazovanja u Đakovu, na djelatnosti sadašnjeg studija Teologije u Đakovu, kao područnog studija zagrebačkog Katoličkog bogoslovnog fakulteta, te na ispunjenju zakonskih uvjeta glede osiguranog prostora te dovoljnog broja nastavnika i suradnika za izvođenje nastave.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pismu koje je članovima Senata uputio đakovačko-srijemski biskup Marin Srakić navodi se kako već dulje vrijeme postoji želja da se Teologija u Đakovu uzdigne na razinu katoličkog bogoslovnog fakulteta u sastavu osječkog Sveučilišta te da postoje svi uvjeti da se to i ostvari.

Rektorica Sveuličišta dr. Gordana Kralik rekla je da su za konačnu realizaciju te inicijative potrebni ugovori između Vlade i Hrvatske biskupske konferencije.

(Hina) xivuč ydd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara