Osijek: DRagovoljci domovinskog rata o zajmovima za samozapošljavanje

Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Osječkobaranjske županije temeljni ogranak "Sv. Rok" u Osijeku na današnjoj je konferenciji za novinare predložila da se zajmovi za samozapošljavanje razvojačenih hrvatskih branitelja vraćaju otplatom glavnice putem dionica.

Predsjednik Udruge Zlatko Bebek istaknuo je kako "nitko ne misli da zajmove ne treba vratiti", podsjetivši da je u Hrvatskoj 3655 razvojačenih branitelja prije pet godina uzelo po 25 tisuća njemačkih maraka zajma te da rok za naplatu dospijeva 31. svibnja.

"U ovome trenutku ne znamo točno koliko ih je zajmove vraćalo, ali po našim podatcima oko 80 posto korisnika ne može ih vraćati jer je jedan od uvjeta bio da se pet godina ne smiju javljati na Zavod za zapošljavanje a sam zajam nije bio dostatan za pokretanje neke proizvodnje", kazao je Bebek.

Također ne želimo raspravljati o tome je li se zajam trošio namjenski ili nenamjenski jer se država obvezala da će u roku od 60 dana nakon dodjele zajma provesti reviziju i utvrditi kako je zajam utrošen, rekao je Bebek. Zato predlažemo, dodao je, da se glavnica vraća putem dionica na koje hrvatski branitelji i razvojačeni branitelji imaju pravo prvenstva, a dok se država o tome ne očituje, da se zajam otplaćuje paušalno po 300 kuna na mjesec. Ako hrvatski branitelji imaju pravo na dionice po oko deset tisuća eura, jasno je da država, prihvati li taj prijedlog otplate zajmova, može najbolje dokazati da ozbiljno misli s dodjelom dionica onima koji su stvarali hrvatsku državu, kazao je Bebek. Pripomenuo je da su o tome već "načelno razgovarali s predsjednikom saborskog Odbora za veterane Željkom Malevićem koji je rekao da mu se taj prijedlog čini logičnim". O tome ćemo, rekao je, izvijestiti i predsjednika Udruge Tomislava Merčepa.

Na upit koliko je razvojačenih hrvatskih branitelja iz Osječko-baranjske županije prije pet godina uzelo zajmove od 25 tisuća njemačkih maraka, Bebek nije znao odgovoriti. Ustvrdio je kako to nije jednostavno jer je zajmove dodjeljivalo više banaka te da "te podatke sigurno ima HBOR".

No to i nije važno jer mi želimo to pitanje riješiti na razini cijele države, rekao je Bebek.

(Hina) vs dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara