Osijek: DZMH o manjinskim izborima

DEMOKRATSKA zajednica Madžara Hrvatske podupire novi Zakon o nacionalnim manjinama, ali nije zadovoljna, među ostalim, što je samo četiri dana ostavljeno za pripremu izbora, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare u Osijeku izvršni predsjednik DZMH Sandor Jakab.

Po njegovim riječima biračima je u tako kratku vremenu teško objasniti izborne pojedinosti i važnost izbora za vijeća nacionalnih manjina općina, gradova i županija.

Kazao je kako je DZMH razmišljala da bojkotira izbore, ali da su se "ipak odlučili izići jer bi prazan prostor koji bi tako ostavila Demokratska zajednica Madžara iskoristili neki drugi koji predstavljaju Mađare".

Također, naveo je Jakab, "naša je primjedba da se izbori obavljaju po načelu proporcionalnosti, a ne na osnovi lista, što će birače zbuniti, jer se uz imena kandidata ne vidi predlagatelj, odnosno manjinska udruga" pa "birač ne zna za čijeg kandidata glasuje, što nije dobro". Udruge su prepoznatljive, a osobna imena kandidata često biračima ne govore ništa, dodao je, rekavši kako traže da se na glasačkim listićima uz imena kandidata napiše barem skraćeno ime udruge.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj od ukupno 16.595 pripadnika madžarske nacionalne manjine najviše ih živi u Osječko-baranjskoj županiji, oko 11.000, od kojih najviše u Baranji. Na izborima u Baranji bit će oko 30 birališta.

Izborima za manjinske samouprave nezadovoljna je i Vesna Pichler, predsjednica Saveza Austrijanaca Hrvatske, rekavši da je za tu nacionalnu manjinu organizirano samo jedno izborno mjesto i to u Zagrebu. Zna se da najviše Austrijanaca živi upravo u Osječko-baranjskoj županiji, pa bi bilo razumlivo, ako je već jedno izborno mjesto, da ono bude u Osijeku, navela je, napomenvši da se u Hrvatskoj 300 osoba očitovalo kao pripadnici austrijske nacionalne manjine. Na žalost, manjine nisu dobile ni kune za provedbu izbora, već sami plaćamo promidžbu i ostalo", kazala je Vesna Pichler.

Na današnju konferenciju za novinare bili su pozvani i predstavnici srpske nacionalne manjine, ali se nisu ni odazvali, niti su se ispričali, kazao je Jakab.

U Osječko-baranjskoj županiji svoje liste za vijeća nacionalnih manjina predali su Albanci, Bošnjaci, Madžari, Nijemci, Slovaci i Srbi. Za osječku gradsku listu kandidiralo se također šest nacionalnih manjina: Albanci, Madžari, Nijemci, Romi, Slovaci i Srbi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara