OSIJEK: EPISKOP LUKIJAN PREDVODIO BOGOSLUŽJE ZA BLAGDAN VELIKE GOSPE PO JULIJANSKOM KALENDARU

Središnja proslava današnjeg blagdana Velike Gospe ili Marijina Uznesenja u Nebo po julijanskom kalendaru za Osječkopoljsku i baranjsku eparhiju održana je u osječkoj pravoslavnoj crkvi Uspenija Presvete Bogorodice, gdje je svečano bogoslužje predvodio osječkopoljski i baranjski episkop Lukijan.

U nazočnosti mnogobrojnih vjernika iz Osijeka, te cijele Slavonije i Baranje, episkop Lukijan je istaknuo kako je Marija "najveća zagovornica svakog čovjeka" pa je blagdan Velike Gospe "prilika da svatko zaviri u svoje srce i preispita svoje postupke".

Na ulazu u crkvu vjernici su dobivali crvene i bijele karanfile, crvene oni čije su majke žive, a bijele oni koji više nemaju majke. "Taj je običaj u Osijeku, prema pisanim podacima, star tristotinjak godina, a uveli su ga sami vjernici", rekao je Milorad Mišković, sin pokojnog protojereja stavrofora Lazara Miškovića, arhijerejskog namjesnika i dugogodišnjega osječkog paroha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osječka pravoslavna crkva Uspenija Presvete Bogorodice poznata je u narodu i kao Slavonska Lazarica jer ju je dao izgraditi pokojni paroh Lazar Mišković, a gradila se od godine 1966. do 1979.

Episkop Lukijan na današnjem je svečanom bogoslužju đakona Slobodana Poznanovića imenovao novim pravoslavnim svećenikom.

(Hina) xvsik ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara