Osijek: Gredelj o stanju hrvatskog sudstva

PREDSJEDNIK Udruge hrvatskih sudaca (UHS) Vladimir Gredelj izjavio je danas u Osijeku kako Hrvatska treba strategiju razvoja pravosuđa jer da sadašnje stanje karakterizira definitivni odustanak od pravosudne reforme.

Govoreći o dosezima i perspektivama hrvatskog sudstva na skupu osječkog ogranka UHS-a, Gredelj je ocijenio kako "Europi ne treba Hrvatska s ovakvim pravosuđem", navodeći da je nedavni rebalanas državnog proračuna, u kojemu je pravosuđu uzeto oko 100 milijuna kuna, pokazatelj da se u Hrvatskoj ne provodi reforma pravosudnog sustava.

Umjesto da država stvori uvjete da budemo učinkoviti, uvijek pokušava sa sebe skinuti odgovornost, u čemu joj pomažu i neki mediji. To proizlazi iz prakticiranja modela jedinstva vlasti i jer Hrvatsku i dalje vode ljudi iz prošlosti, bez građanskog svjetonazora koji su obrazovanje stekli u Kumrovcu, ustvrdio je Gredelj.

Zamoljen da komentira izjave predsjednika HSLS-a Dražena Budiše da su se podnošenjem kaznene prijave protiv Ivića Pašalića sudstvo i policija stavili u funkciju predizborne kampanje, Gredelj je u izjavi novinarima kazao kako je bio "jako iznenađen" takvom izjavom te da mu je Budiša u telefonskom razgovoru rekao kako izjava nije autentična i da je krivo prenesena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Budiša mi je rekao da je govorio o policiji i dijelu pravosuđa, ali da nije spominjao sudstvo, što za suce bitno mijenja suštinu te izjave. Pozivam političare i čimbenike društveno-političkog života da vode računa o tajmingu podnošenja kaznenih prijava jer Budiša sasvim sigurno neće biti jedini koji će imati ovakvu percepciju", rekao je Gredelj odbacivši "svaku pomisao da bi sudbena vlast mogla biti upetljana u takve svrhe".

"Ovakvo podnošenje kaznenih prijava i pojava podnošenja kaznenih prijava protiv javnih osoba u Hrvatskoj pred izbore kod većine građana stvara loš dojam da se institucije državne vlasti zlorabe za međusobne političke obračune, a to je štetno za RH", ocijenio je.

Komentirajući nedavni prosvjed radnika kombinata "Valpovo" pred osječkim Trgovačkom sudom i prijetnje sucima toga suda zbog donošenja nepravomoćnog rješenja o registriranju novog Nadzornog odbora i Uprave, Gredelj je novinarima kazao da je to "očigledan primjer kako se ne bi trebalo manipulirati građanima" te da u spomenutim zbivanjima "nema nikakve spontanosti".

"Slučaj pred osječkim Trgovačkim sudom dogodio se samo zato jer se na prethodne slučajeve u drugim gradovima, prije svega policija i Državno odvjetništvo nisu reagirali promptno i primjereno, odnosno nisu sankcionirani sudionici takvih događanja", rekao je Gredelj ocijenivši neprihvatljivim nerazumijevanje potrebe zaštite digniteta sudbene vlasti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara