Osijek: INA pustila u rad nova plinska polja

HRVATSKA naftna kompanija INA danas je u mjestu Marijancu u Osječko-baranjskoj županiji pustila u rad plinsko polje Sječe i istoimenu plinsku stanicu.

Riječ je o ulaganju vrijednom oko 50 milijuna kuna, koja bi trebala stabilizirati opskrbu plina u Hrvatskoj, jer se u idućih osam godina s tri bušotine na tome polju očekuje proizvodnja više od 185 milijuna prostornih metara plina.

U INA-i očekuju da će proizvodnja s toga polja zajedno s plinskim poljem Beničanci pokriti 37 posto potreba u Osječko-baranjskoj županiji.

Puštanju u rad novoga plinskog polja bili su nazočni predsjednik Republike Stjepan Mesić, predsjednik Uprave INA-e Tomislav Dragičević i predstavnici jedinice lokalne samouprave.

Dragičević je izjavio da INA u srednjoročnim programima namjerava uložiti oko 450 milijuna dolara u plinske projekte, među kojima je izgradnja plinovodne mreže Dalmacije. Današnje otvorenje plinskog polja dio je ulaganja od 27 milijuna dolara za povećanje pouzdanosti opskrbe plinom u zimskom razdoblju.

"Ove godine očekujemo dobit od 100 milijuna dolara, a vjerujem da ćemo uskoro pronaći rješenje za pitanje cijene prirodnoga plina i zaustaviti gubitke od oko pet milijuna dolara mjesečno na poslovanju s uvoznim plinom", rekao je Dragičević.

INA je u prvih devet mjeseci u razvojne programe uložila 1,2 milijarde kuna, što je oko 75 posto predviđenih ulaganja za ovu godinu.

Predsjednik Mesić zahvalio se svima koji su omogućili puštanje u rad novoga plinskoga polja u vrijeme kada Hrvatskoj nedostaju energenti.

"INA je bila gubitnik dok na čelo tvrtke nije došla skupina ljudi koja je znala organizirati proizvodnju, a danas je INA nakon udruživanja s MOL-om regionalni igrač, tvrtka koja postiže velike uspjehe i ulaže," rekao je Mesić.

"Ima onih koji se ljute i koji bi bili zadovoljni da se INA udružila s nekim drugim, za manje financijske efekte, a ljute se i oni koji su INA-u svojevremeno doveli do gubitaka, ali ne vjerujem da su osobno bili na gubicima", kazao je Mesić dodavši da vjeruje u stručnjake i poslovodstvo INA-e, kao i njezine programe.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara