Osijek: Jungwirth o planu razminiranja za ovu godinu

RAVNATELJ Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Otto Jungwirth izjavio je danas u Osijeku da se ove godine u Hrvatskoj planira razminirati 38 milijuna četvornih metara prostora, što je 20 posto više nego prošle godine, za što će, po sadašnjim procjenama, biti potrebno oko 380 milijuna kuna.

Nakon obilaska nekoliko radilišta u okolici Osijeka Jungwirth je na radilištu kod osječkog Zoološkog vrta novinarima rekao kako bi plan razminiranja Hrvatske idući tjedan trebala razmotriti Vlada, a da do sada nije prihvaćen jer je državni proračun ove godine prihvaćen potkraj veljače, a najviše novca za razminiranje izdvaja se upravo iz državnog proračuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ocijenio je kako ova godina mora biti prijelomna za rješavanje minskog pitanja u zemlji jer je glavna zadaća HCR-a točno definirati i obilježiti minski sumnjiv prostor, dok se, kako smatra, do sada uvijek baratalo s procjenama.

Kazao je kako je u Osječko-baranjskoj županiji prošle godine razminirano oko četiri milijuna četvornih metara, a ove je godine planirano razminiranje 7,9 milijuna četvornih metara. Ove je godine toj županiji do sada razminirano oko 750 tisuća četvornih metara, otvoreno je pet radilišta s 1,1 milijun četvornih metara prostora, a ugovoreno je još šest projekata veličine 600 tisuća četvornih metara, rekao je Jungwirth. Dodao je kako se nalazimo "pred početkom pune sezone razminiranja na ovim prostorima".

Napomenuo je da se 60 posto radova razminiranja u toj županiji financira iz državnog proračuna, a ostatak novcem javnih poduzeća koja financiraju razminiranje svoje infrastrukture, poput Hrvatskih autocesta, Hrvatskih željeznica, Hrvatskih šuma i Hrvatske elektroprivrede.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara