Osijek: Jurić o sindikalnom saboru i Zakonu o radu

PREDSJEDNIK Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Davor Jurić izjavio je danas u Osijeku da će prvi hrvatski svesindikalni sabor, koji će se održati 27. veljače u Zagrebu, donijeti rezoluciju kojom se 2003. proglašava godinom borbe za radničko dostojanstvo.

Svesindikalni sabor, istaknuo je Jurić, donijet će i odluku da sindikalne središnjice među svojim članstvom provedu referendum o provedbi općega štrajka ako ne uspiju pregovori.

Na današnjem predstavljanju zajedničkih stajališta pet najvećih hrvatskih sindikalnih središnjica o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o radu Jurić je kazao da će treća odluka svesindikalnog sabora biti inicijativa za organiziranje referenduma hrvatskih građana o radno-socijalnom zakonodavstvu, ako Sabor prihvati Vladin prijedlog Zakona o radu.

Po Jurićevim riječima zastupnički klubovi u Hrvatskom saboru su u dosadašnjim razgovorima sa sindikalnim čelnicima poduprli sindikalni prijedlog da se, po saborskom poslovniku, prije prvoga čitanja provede rasprava i odrede rokovi za prihvaćanje ukupnoga radno-socijalnog zakonodavstva, a ne samo pojedinačnog zakona o radu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ocijenivši kako je Vladin prijedlog Zakona o radu ispod europskih standarda, Jurić je kazao kako hrvatski sindikati sudjeluju u svim razgovorima s nadom da će prevladati politički razum.

U tekstu rezolucije hrvatskog svesindikalnog sabora koja se, po Jurićevim riječima, danas prvi put predstavlja javnosti, navodi se, uz ostalo, da ugovori o radu na određeno vrijeme budu iznimka, a ne pravilo te da treba navesti razlog za takav oblik zaposlenja radnika.

Traži se smanjenje porezne stope na dohodak radnika, da radni staž bude temeljno mjerilo za određivanje visine otpremnine i duljine otkaznog roka te da radnike obvezno treba uključiti u nadzorne odbore svih poduzeća i ustanova s najmanje stotinu zaposlenih.

Sindikati traže i hitnu izradbu i primjenu zakona o radničkim potraživanjima te namirivanje radnika koji ne primaju plaće.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara