Osijek: Književni susret s Dragutinom Tadijanovićem

U FOAJEU Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku danas je održan susret s književnikom Dragutinom Tadijanovićem, u povodu obilježavanja 160. obljetnice središnjice Matice hrvatske, ali i njezina osječkoga ogranka, odnosno utemeljenja osječke Ilirske čitaonice u siječnju 1843.

Na književnom susretu s ´najvećim živim klasikom hrvatskog pjesništva´ i najstarijim članom Matice hrvatske predstavljeno je kritičko izdanje Tadijanovićevih sabranih djela.

Poetski dio Tadijanovićeva opusa predstavio je Goran Rem s osječkoga Pedagoškog fakulteta, kritike i eseje Helena Sablić- Tomić s istoga fakulteta, a dio biografskih tekstova predstavio je Stanislav Marijanović, predsjedsjednik Matice hrvatske Osijek.

Govoreći o značenju Tadijanovićeva književnog stvaralaštva, Marijanović je istaknuo da je Tadija zadužio i Osijek gdje je u Hrvatskom listu objavio 13 svojih pjesama.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akademik Dragutin Tadijanović proglašen je počasnim članom osječke Matice hrvatske, te mu je Stanislav Marijanović uručio jubilarnu povelju i zlatnik J.J. Strossmayera.

U prepunom foajeu Tadijanovićeve pjesme čitao je Velimir Čokljat, ravnatelj Drame HNK u Osijeku.

Dragutin Tadijanović zahvalio je osječkoj Matici hrvatskoj na priznanju, rekavši da je u Osijek prvi put došao još u prošlom stoljeću i to brodom iz Beča do Aljmaša, a zatim do Osijeka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara