Osijek: Lučić o medijskim slobodama

PREDSJEDNIK Hrvatskog novinarskog društva (HND) Dragutin Lučić rekao je danas na okruglom stolu o slobodi medija u Osijeku kako su medijske slobode preduvjet ostalih sloboda, ali da mediji slobodu ne smiju shvaćati kao anarhiju i ovlast da čine što hoće, već spoznati da uz slobodu ide i odgovornost.

Na okruglom stolu "Sloboda medija i manipulacija medijima", koji je organiziralo nekoliko osječkih nevladinih udruga, Lučić je kazao kako se u Hrvatskoj još uvijek javlja sukob između prava javnosti na informaciju i prava na zaštitu privatnosti. Kao primjer takvog sukoba naveo je prošlogodišnji slučaj blokade tiskare lista "Osječki dom" zbog objave popisa invalida Domovinskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Najveći problem hrvatskih medija jeste nedostatak odgovarajuće samoregulacije i pitanje profesionalne etike. Na tome se radi, ali promjene se odvijaju sporo", kazao je Lučić.

Ocijenio je kako Hrvatska u općem stanju medijskih sloboda i nadalje zaostaje za visoko razvijenim zemljama, ali da je ispred ostalih tranzicijskih zemalja, osim Slovenije.

Dodao je kako se razlikuju ocjene američkih i europskih institucija o medijskim prilikama u Hrvatskoj, odnosno da američka strana smatra da izostanak jezika mržnje u hrvatskim medijima znači korak naprijed, dok europski predstavnici ističu da je zadiranje u intimu i privatnost još uvijek nazočno u hrvatskom novinarstvu i da to treba okončati.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara