osijek: najniži vodostaj drave ikada izmjeren u srpnju

U srpnju ove godine vodostaj rijeke Drave izmjeren na vodomjeru u Osijeku iznosio je 133, što je najniži srpanjski vodostaj od kada ga se prati, odnosno od 1926., izvijestio je na današnjoj konferenciji za novinare Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda Osijek.

Govoreći o hidrološkim prilikama na Dravi i Dunavu u ovoj godini, Đuroković je rekao kako je u kolovozu dosad najniži vodostaj Drave iznosio -120, a da je trenutačno vodostaj Drave -117. Ako se nastavi sušno razdoblje i ekstremno visoke temperature, za 15 do 20 dana vodostaj Drave bi mogao biti daleko niži od najnižega zabilježenog u ovom mjesecu. Istina da je u siječnju 1985. vodostaj Drave bio -166, ali, kako je rekao Đuroković, "to nije alarmantno za to doba godine".

Vodostaj na Dunavu zasad nije tako kritičan, te iznosi od metar do metar i dvadeset. U plovidbi Dunavom zasad nema problema, osim na jednom dijelu prema Apatinu. Plovidba Dravom je onemogućena zbog niskog vodostaja, te se pretovar robe s brodova obavlja u osječkoj luci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako se usporedi vodostaj Drave u kolovozu prošle godine, kada se rijeka na pojedinim mjestima izlijevala jer je tada Drava narasla na +442, s vodostajem od -133, koliki je bio u srpnju ove godine, razlika je gotovo šest metara, kazao je Đuroković. Posebno je upozorio da zbog niskog vodostaja i slabog protoka vode može doći do onečišćenja Drave, te da se strogo kontrolira bacanje otpadaka u rijeku.

Nažalost, u medijima se često barata podacima kako se Drava, Sava i Dunav mogu prehodati, što nije točno, a može biti pogibeljno za one koji to žele provjeriti. Primjerice, Drava je na pojedinim mjestima duboka do 15, čak i 20 metara, te uz snažne struje može ozbiljno ugroziti kupače, kazao je Đuroković.

Od kolovoza prošle godine imali smo tri iznimno ekstremne situacije - poplave, zaleđene rijeke i sada nizak vodostaj. "To govori o hidrološkim promjenama u prirodi koje će se sigurno negativno odraziti na biljni i životinjski svijet", zaključio je Đuroković.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara