Osijek: Orgulje stare 329 godina i danas u uporabi

U OSJEČKOJ donjogradskoj župnoj crkvi Preslavnog Imena Marijina nalazi se rijetko glazbalo pozitiv, preteča orgulja, iz 1674., koje je i danas u uporabi.

Taj je pozitiv pravi barokni dragulj, izvanredan antikvitet i raritetan primjerak u sakralnim prostorima ne samo u Osijeku nego i Hrvatskoj, kaže muzikologinja prof. Branka Ban s Pedagoškog fakulteta u Osijeku, koja istražuje stara glazbala u osječkim crkvama.

´Po ubilježbama na najvećoj cijevi prvoga registra, izgradio ga je 1674. Joseph Aurum iz Graza, restaurirao ga 1842. Andreas Habing u Apatinu, a nakon toga je vrijedan instrument donesen u Osijek´, rekla je prof. Ban.

Do sada je još dva puta popravljan, 1947. i 1997., ali originalna mehanika pozitiva nije mijenjana. Od glazbenih osobitosti važno je istaknuti da pozitiv orgulja ima jedan manual, a 45 tipaka presvučeno je ariševim furnirom.

Pozitivu je dodan elektromotorni pogon, ali je mehanika potpuno očuvana i u funkciji.

To se glazbalo neko vrijeme nalazio u kapelici Uzvišenja sv. Križa na donjogradskom groblju, gdje je i grobnica poznate osječke obitelji Pfeiffer. Ondje je, po zapisu u župnoj Spomen-knjizi, bio u uporabi na nekoliko svetih misa. Nakon toga donjogradski župnik župe Preslavnog Imena Marijina premjestio ga je u kapelicu Gospe Snježne također u Donjem gradu. Mise su se tu služile svake subote te je pozitiv dosta upotrebljavan, a misna slavlja obogaćena posebnim baroknim zvukom.

´Budući da je riječ o izvanredno vrijednu glazbalu, koje je u Đakovačkoj i srijemskoj biskupiji najstarije, a po nekim podatcima među najstarijim takvim orguljama u Hrvatskoj i Europi, od 1997. se nalazi u donjogradskoj župnoj crkvi Preslavnog Imena Marijina i mi se time jako ponosimo´, kazao je za Hinu župnik Martin Radman.

´Najvažnije je da se taj instrument, star 329 godina, koji je pravi glazbeni dragulj, i danas svakodnevno rabi na liturgijskim slavljima u našoj crkvi´, kazao je župnik Radman.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara