Osijek: Povratnici najavljuju tužbe protiv države

OSJEČKO-baranjska podružnica Zajednice povratnika Hrvatske (ZPH) protiv je povrata stanarskog prava izbjeglim Srbima, a ukoliko Vlada popusti pod pritiscima međunarodne zajednice pozvat će prognanike i povratnike da masovno podnesu tužbe protiv države za nadoknadu cjelokupne štete koja im je nanesena u velikosrpskoj agresiji, zaključeno je na večerašnjoj sjednici te udruge u Osijeku.

Predsjednik ZPH Josip Kompanović ocijenio je da se "pojačava pritisak na Hrvatsku da ovo pitanje riješi po diktatu međunarodne zajednice" te da "nije siguran hoće li se Vlada tome uspijeti oduprijeti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ovo smatramo besramnim i besmislenim jer stanarsko pravo, koje je bilo uređeno zakonima bivše države, u RH više ne postoji i to je pitanje regulirano Zakonom o najmu stanova. Ako se izbjeglim Srbima ovo pitanje želi riješiti kroz program poticane stanogradnje, onda to treba omogućiti i Hrvatima", rekao je Kompanović dodavši da će se povratnici, uz tužbe protiv države, obratiti i Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Povratnici su pozvali Vladu da im u roku od 14 dana odgovori kada će početi provoditi prošlogodišnji zaključak Hrvatskog sabora o obeštećivanju povratnika koji su pravomoćno osuđeni na plaćanje najma za korištenje tuđih kuća ili stanova u progonstvu, a nakon toga će organizirati javni prosvjed na Markovom Trgu u Zagrebu.

"Predsjednik Sabora Zlatko Tomčić na sastanku 28. travnja obećao nam je da će tražiti hitnu provedbu toga zaključka, ali se do danas ništa nije dogodilo. Država nije zaštitila prognanike od protjerivanja niti ih je adekvatno zbrinula, a sada ih se još i pljačka", ustvrdio je Kompanović.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara