Osijek: PPDIV najavljuje tužbu protiv Osječke mljekare

SINDIKAT zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji te vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) najavio je danas da će podnijeti tužbu protiv osječke mljekare "Meggle Osijek" ako novi kolektivni ugovor ne stavi izvan snage.

PPDIV taj dokument drži spornim zbog smanjivanja radničkih prava.

Županijski povjerenik sindikata Šimo Orešković rekao je na konferenciji za novinare da će PPDIV, putem međunarodnog odjela Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, o tome slučaju izvijestiti i europske sindikalne organizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ustvrdio je kako je ovogodišnji ulazak stranog ulagača, tvrtke "Meggle", za posljedicu imao najavu radikalnih mjera, odnosno otpuštanje radnika, dodavši kako će se PPDIV "maksimalno boriti za svako radno mjesto u mljekari".

Na upit novinara je li Uprava već utvrdila višak od ukupno 264 zaposlenika, rekao je kako su s radnicima "vođeni razgovori na bazi pritiska", da je 25 radnika pristalo otići iz tvrtke, uz zasad nepoznatu otpremninu, ali da sindikat, na temelju dosadašnjih razgovora s Upravom, procjenjuje da bi višak mogao obuhvatiti i gotovo polovicu zaposlenih.

Orešković je rekao da će Vlada, po prošlotjednom zaključku HFP-a, idućeg tjedna raspisati novi natječaj za privatizaciju kombinata "Belje".

Komentirajući prilike u PPK "Valpovo", Orešković je rekao kako će se sadašnje stanje pokušati riješiti tako da se od paketa dionica, koje je država otkupila od nekad najvećeg pojedinačnog dioničara Ive Brzice, 25 posto ponudi strateškom ulagaču, uz zadržavanje svih radnika. Na upit novinara je li potencijalni ulagač varaždinska "Vindija", nije izravno odgovorio, kazavši kako će se razgovarati o "kvalitetnom i profliliranom strateškom partneru" te da su razgovori o tome već započeli na razini Ministarstva poljoprivrede i šumarstva.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara