Osijek: Predstavljanje Zemaljske udruge podunavskih Švaba

PREDSJEDNIK Njemačke narodnosne zajednice Zemaljske udruge podunavskih Švaba u Hrvatskoj iz Osijeka Nikola Mak, kandidat u 12. izbornoj jedinici za nacionalne manjine, rekao je danas da će se, ako kao predstavnik te nacionalne manjine uđe u Sabor, zauzimati za prava svih nacionalnih manjina.

Kada je u pitanju njemačka nacionalna manjina, "tražit ćemo ukidanje AVNOJ-skih propisa iz 1944. godine o stavljanju Nijemaca i Austrijanaca izvan zakona jer te odluke do danas nisu ukinute", rekao je Mak. Naravno, dodao je, u ovom trenutku ta odluka ima moralni karakter, no treba proći saborsku proceduru.

Važnim je ocijenio "priznavanje statusa bivših političkih zatvorenika logorašima u konc-logorima za njemačke civile nakon Drugog svjetskog rata, te vraćanje, odnosno odštetu za oduzetu imovinu". Ne mislimo pritom da nam se trebaju vratiti kuće u kojima sada žive drugi ljudi, no tražit ćemo od hrvatske države odštetu za oduzeta nam materijalna dobra, rekao je Mak.

Kao jednu od zadaća udruge podunavskih Švaba u Hrvatskoj istaknuo je očuvanje i njegovanje nacionalnog identiteta kroz jezik, običaje, povijest i ostalo.

Uz ostalo, rekao je Mak, zalažu se i za što bolju uspostavu mostova suradnje između Hrvatske i Njemačke, odnosno Austrije, te za ona općepolitička rješenja koja su najbolja za naše nacionalne manjine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara