OSIJEK: PROSVJED AUTOPRIJEVOZNIKA

Sekcija autoprijevoznika, koja djeluje pri osječkom Udruženju obrtnika, održala je danas u Osijeku mirni prosvjed, na kojem je izrazila nezadovoljstvo sadašnjim položajem prijevozničke struke, posebice nakon nedavne odluke da se i domaćim prijevoznicima tereta zabrani prometovanje državnom cestom D2 Podravskom magistralom.

Nakon okupljanja kod osječke južne obilaznice kolona s više od 60 kamiona s osječkog, đakovačkog, našičkog i vukovarskog područja, krenula je, uz pratnju prometne policije, obilaznicom prema osječkim prigradskim naseljima Josipovac i Višnjevac, a potom prema središtu Osijeka.

Uz ukidanje sporne zabrane prometovanja Podravskom magistralom prijevoznici traže da se za strane prijevoznike u tranzitu pronađe drugi način sudjelovanja u naknadi za korištenje državnih cesta, poput uvođenja vinjeta. Zahtjevaju smanjenje troškova registracije vozila, a naročito iznosa cestarina i osiguranja te smanjenje novčanih kazni u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.

Predsjednik osječke Sekcije prijevoznika Vinko Miličević izjavio je novinarima kako su prosvjedom željeli skrenuti pozornost na probleme domaćih prijevoznika te uvjeriti nadležne institucije da ih prihvate kao ozbiljnog partnera za ragovore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na novinarski upit što će se dogoditi ako mirni prosvjedi ne bi imali željeni učinak, Miličević je kazao kako će svoje zahtjeve uputiti Cehu prijevoznika Hrvatske obrtničke komore, koji će ih proslijediti Vladi i resornim ministarstvima.

Tajnik osječkog Udruženja obrtnika Zvonko Digula rekao je kako visoki nameti i ograničavanje prometa Podravskom magistralom ugrožavaju poslovanje velikom broju cestovnih prijevoznika te kako je zabrana prometovanja tom cestom za domaće prijevoznike tereta "ishitrena i nedorečena odluka" i da vjeruje "da će se brzo promijeniti".

U osječko-baranjskoj Policijskoj upravi izvijestili su kako nisu zaprimili dojave o izgredima tijekom mirnog jedno i pol satnog prosvjeda autoprijevoznika.

(Hina) xivuc ydd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara