Osijek: Prvo poribljavanje Drave i Dunava

Sukladno stajalištima Ministarstva poljoprivrede i šumarstva, u organizaciji Zajednice sportskih ribolovnih udruga Osijek, danas su s 550 kilograma autohtone šaranske mlađi, tzv. dunavskoga šarana, prvi put poribljene otvorene vode Drave i Dunava.

Autohtona mlađ dunavskoga šarana, kojega je cijena po kilogramu 45 kuna (skoro dvostruko veća od cijene tzv. ljuskavoga šarana - 25 kuna), puštena je, u nazočnosti inspektora za slatkovodno ribarstvo, u Dravu kod Sarvaša i u Dunav kod Aljmaša, Dalja i Erduta.

Po riječima Valtera Rudmana, tajnika Zajednice sportskih ribolovnih udruga Osijek, prošli su tjedan osječki ribiči s 1200 kilograma šaranske mlađi poribili staru Dravu kod Josipovca i Višnjevca, te osječki Bajer na Jugu II. Bitnim je ocijenio nedavno postavljanje 150 gnijezda smuđa na raznim dijelovima ribolovnih voda, kojima gospodari ta zajednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sportski ribolovni savez Osječko-baranjske županije, koji ima više od 12.000 članova, gospodari s više od 9500 hektara ribolovnih voda i, kako je rekao Valter Rudman, "posebna je briga svih zajednica koje djeluju u Savezu - poribljavanje, koje je najbolje jamstvo da će ribe i ubuduće biti". Upozorio je sve sportske ribiče da je u tijeku lovostaj na šarana i smuđa, dodajući kako lovočuvarska služba, koja ima 40 članova, pojačano nadzire vode radi sprječavanja ribokradica.

Samo Zajednica sportskih ribolovnih udruga Osijek za poribljavanje na godinu potroši oko milijun kuna, kazao je Rudman, ocijenivši kako je to "najbolji dokaz tko se brine za budućnost ribe, za razliku od onih koji je izlovljavaju bez ulaganja i poribljavanja".

(Hina) vs dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara