Osijek: Sindikat zaposlenih u razminiranju o zahtjevima vladi

PREDSJEDNIK Sindikata zaposlenih na poslovima razminiranja Dražen Kiš izjavio je danas u Osijeku kako je sve češće stradanje pirotehničara posljedica nereda u toj djelatnosti te kako Sindikat od nove vlasti, uz ostalo, traži da se zakonski reguliraju prava pirotehničara i hitno potpiše granski kolektivni ugovor.

Osvrćući se na nedavnu pogibiju dvojice pirotehničara kod Slavonskog Broda i druge slučajeve stradanja, Kiš je na konferenciji za novinare ocijenio kako su cijene razminiranja četvornog metra pale na "neprihvatljiv minimum, koji je jedno vrijeme iznosio 3,50 kuna", a što, kako smatra, onemogućava kvalitetan rad, jer je riječ o malom novcu za koji bi pirotehničari trebali izlagati svoje živote opasnosti.

Za nereguliranje pirotehničarskih prava i cijene rada Kiš je optužio bivšu vlast, a posebice bivšeg ministra rada i socijalne skrbi Davorka Vidovića, dodavši kako je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor obećala primiti izaslanstvo Sindikata na razgovor o njihovim zahtjevima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvijestio je kako od nove vlasti, uz donošenje novoga zakona o razminiranju, Sindikat traži definiranje zanimanja pirotehničara u humanitarnom razminiranju te uvođenje jasnih pravila pri dodjeli poslova razminiranja, pri čemu drži neprihvatljivim da načelo najniže cijene bude jedini kriterij.

Zbog uočenih nepravilnosti Sindikat traži i uvođenje strožeg nadzora nad poslovima razminiranja te opremanje pirotehničara maksimalno sigurnom opremom, rekao je Kiš izvijestivši kako je od početka procesa humanitarnog razminiranja 1996. godine stradalo 75 pirotehničara, od čega 46 smrtno.

Član Izvršnog odbora toga Sindikata Nikola Salopek ustvrdio je kako je u Hrvatskoj registrirano više od 50 tvrtki za poslove razminiranja, od kojih, kako tvrdi, aktivno radi 20-25 poduzeća. Kazao je da radi na jednom projektu razminiranja, koji se plaća po cijeni od 4 kune po četvornom metru, a da je, primjerice, cijena održavanja zelenih površina u Zagrebu 6 kuna po četvornom metru, dok je cijena servisa za pranje prozora, koji je naručio HŽ u Vinkovcima, 8 kuna po četvornom metru.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara