Osijek traži hitnu financijsku pomoć za doček Svetoga Oca

GRAD Osijek zasad nema dovoljno financijskih sredstava za organizaciju posjeta Svetoga Oca jer je od potrebnih 74 milijuna dosad osigurano tek 6 milijuna kuna vlastitih sredstava, pa ako država ne bude pokazala više razumijevanja, povijesni posjet Pape Osijeku bit će skromno organiziran, doznaje se u Gradskom poglavarstvu.

Organizacijski odbor Gradskog poglavarstva Osijeka, zadužen za pripremu posjeta Svetoga Oca 7. lipnja, ovih dana, kako kažu "prolazi pravi križni put, jer država se nije odgovarajuće uključila u pomoć i od samog početka ignorira Osijek". Predsjednik osječkog Organizacijskog odbora Ivan Bešlić ističe kako su predstavnici državne vlasti mislili da će financijski pomoći gospodarstvo dodavši kako to nije dovoljno, premda su se poduzeća u vlasništvu grada uključila u organizaciju o svom trošku.

Ovih dana počinje izgradnja središnjeg oltara na prostoru misnog slavlja u osječkoj Poslovno-športskoj zračnoj luci, a radove će na temelju idejnog rješenja osječkih arhitekata izvoditi "Gradnja" i Vodovod Osijek. Oltar bi trebao biti gotov do 1. lipnja uz reducirane troškove od dva milijuna kuna, premda bi realno trebalo oko 5,5 milijuna kuna, jer je riječ o objektu koji mora udovoljavati najvišim kriterijima sigurnosti. Do oltara će biti postavljeno oko 3000 stolaca za uzvanike, svećenstvo i počasne goste te križ visok 20 metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nedostatna sredstva smanjuju i broj kemijskih WC-a, te će, umjesto planiranih 480, biti postavljeno 220. Nekoliko tisuća autobusa s hodočasnicima bit će parkirano na lokacijama OLT-a na Brijestu, Copacabani i na zapadnoj obilaznici. Nažalost zbog nedostatnih sredstava i dodatnih parkirališta, hodočasnici će velik dio puta morati pješačiti.

Predsjednik Odbora za informiranje, protokol i kulturu Alen Prnjat (predsjednik osječkog Gradskog vijeća) izrazio je uvjerenost da će "Vlada ipak imati u konačnici više sluha i pomoći Osijek novcem iz državne blagajne". Pokušat ćemo preko "saborskih zastupnika s našeg područja izvršiti dodatni pritisak u Zagrebu kako bi nam se financijski pomoglo oko organizacije posjeta Svetoga Oca", kazao je za Hinu Prnjat, dodavši "kako se takav povijesni događaj mnogima u životu događa samo jednom". Stoga "još jednom pozivamo uspješne gospodarstvenike da nam financijski pomognu", rekao je Prnjat.

(Hina) vs vkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara