Osijek: Zabrinjava porast moždanih udara

NA KLINICI za neurologiju Kliničke bolnice u Osijeku zadnjih deset dana hospitalizirana su 33 Osječanina zbog moždanih udara, što zabrinjava, istaknula je prof. dr. Silva Soldo, predstojnica Klinike i pročelnica Katedre za neurologiju Medicinskog fakulteta u Osijeku.

U jednom danu (nedjelja, 2. veljače) hospitalizirano je devet osoba s moždanim udarima. Premda je broj bolesnih od moždanih udara neobično velik u zadnjih deset dana, i u prvih deset dana siječnja hospitalizirano je 20 pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zabrinjava i broj ambulantno primljenih pacijenata s poremećajima moždane cirkulacije te je kadšto, primjerice, ambulantno zaprimano i do 50 osoba na dan.

Prof. dr. Soldo posebno ističe da zabrinjava porast moždanih udara u mlađih. U Osječko-baranjskoj županiji i istočnoj Hrvatskoj broj moždanih udara je 20 posto veći nego, primjerice, u Primorsko-goranskoj županiji, a smrtnost je dvostruko veća.

Među hospitaliziranim osobama od moždanih udara najviše je žena. Prof. dr. Soldo drži je povećan broj moždanih udara najprije posljedica stresa, životne nesigurnosti, posebno mladih, ali i ostalih, povišena krvnog tlaka i kolesterola. Bitan su čimbenik i prehrana, prekomjerna težina i vremenske promjene, kazala je dr. Soldo.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara