Osijek: Zeleni i športski ribiči u suradnji s udrugama iz SiCG

OSJEČKI zeleni i osječkobaranjski Savez športskih ribolovnih udruga uspostavili su suradnju s ribolovnim i ekološkim udrugama u Srbiji i Crnoj Gori radi zajedničke zaštite močvarnog područja srednjeg toka Dunava i ribljeg fonda, izvijestila je danas predsjednica Osječkih zelenih.

U priopćenju za javnost predsjednica Zelenih Ljiljanka Mitoš-Svoboda istaknula je kako su se prošli vikend u Bezdanu predstavnici ekoloških udruga i športskoribolovnih društava dogovorili da te "nevladine udruge upozore vlasti dviju država da se neka pitanja mogu rješavati samo zajednički".

Istaknuto je kako je, primjerice, Dunav rijeka koja spaja cijelu Europu, a najviše se uništava i onečišćuje u Hrvatskoj i SiCG. "Brodovi koji plove dijelom Dunava u dvjema državama ispuštaju otpadne vode i bacaju kruti otpad i smeće", a "kad ulaze, primjerice, u Madžarsku moraju uploviti posve čisti i ispravni", navodi se u priopćenju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sastanku u Bezdanu, gdje su nazočili i predstavnici "Vojvodina šuma", osnovana je Građanska inicijativa "Međugranična suradnja za zaštitu močvarnog područja srednjeg toka Dunava". Cilj je "trenutačno djelovati kako bi se spriječilo uništavanje prirodnog bogatstva, te zahtijevati od država, ustanova i fondova EU-a da primjenjuju domaće i međunarodne zakone i konvencije o zaštiti bioraznolikosti i rijeke Dunava", istaknula je Mitoš.

Upozoreno je i na zajedničke probleme, među ostalim na krivolov, koji je uzrokovao veliko osiromašenje pa i nestanak pojedinih vrsta ribe.

Predstavnici ekoloških udruga i športskih ribolovaca te novinari iz Hrvatske i SiCG sastat će se u Osijeku 26. studenoga.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara