Osijek: ZPH uputio pismo premijeru Račanu

Osječkobaranjska podružnica Zajednice povratnika Hrvatske (ZPH) u današnjem pismu premijeru Ivici Račanu tvrdi kako je "nedopustivo da međunarodna zajednica pritiscima od Hrvatske traži vraćanje stanarskih prava izbjeglim Srbima".

ZPH upozorava da će, ne prestane li se s pritiscima, pozvati prognanike i izbjeglice da tuže hrvatsku državu "za naknadu svih oblika pretrpljene štete tijekom Domovinskog rata i progonstva".

Povratnici smatraju da je "nedopustivo tražiti od Hrvatske realizaciju prava iz zakona koji već godinama ne postoje" te kako je "nedopustivo da međunarodna zajednica izmišljotinu bivšeg sustava - stanarsko pravo - izjednačuje s vlasništvom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Međunarodna zajednica od kraja rata do danas vrši pritisak, osobito na prognanike i povratnike u područjima posebne državne skrbi, o potrebi širenja mira, tolerancije, multietničnosti i nacionalne snošljivosti, a u posljednje vrijeme uporno se bori samo za jednu i to srpsku nacionalnu manjinu", tvrdi se u pismu.

ZPH je izrazio "veliko nezadovoljstvo" što do danas nije proveden zaključak Sabora o obvezi Vlade da nadoknadi prognanicima do sada zaplijenjena sredstva na temelju presuda o plaćanju najma za kuće i stanove koje su koristili u progonstvu.

Ako ZPH ne dobije odgovor u roku od 14 dana, organizirat će opći prosvjed svih prognanika i povratnika na Markovu trgu u Zagrebu, najavio je predsjednik osječko-baranjske Zajednice povratnika Tomo Povreslo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara