Osijek: Županijska skupština o suši i privatizaciji IPK

PRVE štete od suše u Osječkobaranjskoj županiji procjenjuju se na više od 200 milijuna kuna, a nadležno županijsko povjerenstvo do 15. lipnja mora se očitovati treba li se, uz dosadašnje kulture, elementarna nepogoda proglasiti za kukuruz, soju i suncokret, istaknuto je na današnjoj sjednici osječkobaranjske županijske Skupštine.

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu i šumarstvo Željko Kraljičak u raspravi je istaknuo kako su štete nastale na gotovo svim kulturama i prosječno se kreću oko 50 posto, ali da će pravo stanje biti poznato nakon žetve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Župan Zdravko Bosančić (SDP) kazao je kako je iz županijskog proračuna izdvojeno milijun kuna za sanaciju šteta te da će Poglavarstvo razmotriti koje poteze još može poduzeti. U raspravi je zaključeno da županijske vlasti trebaju apelirati da Vlada što brže reagira glede isplate šteta. Predloženo je da se od Vlade zatraži da se očituje s kojim iznosom namjerava obeštetiti proizvođače te da županijsko Poglavarstvo razmotri mogućnost otpisa kamata poljoprivrednim proizvođačima za zakup državnog zemljišta.

Odgovarajući na vijećničko pitanje o privatizaciji osječkog poljoprivrednog kombinata IPK, dožupan Pavo Šarčević (HSS) kazao je kako će se ona provoditi po modelu koji je odredila Vlada, ali da namjera Vlade da pojedinačno prodaje pojedina društva radi okrupnjivanja domaće prehrambene industrije može dovesti do toga da se poslovna politika te tvrtke ubuduće ne određuje u Osijeku, nego na drugim mjestima.

"S obzirom na stajalište Vlade iz studenog prošle godine da privatizaciju treba obavljati u skladu s interesima lokalne i regionalne samouprave, mislim da imamo pravo tražiti da budemo aktivni sudionici u privatizaciji IPK, kako bi zaštitili interese naše regije i zaposlenika", kazao je Šarčević.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara