Osijek: Županijska skupština ponovno o slobodnoj zoni

POSLOVANJE osječke Slobodne zone danas je ponovno bilo predmetom rasprave na sjednici osječkobaranjske Županijske skupštine budući da su vijećnici HDZ-a zatražili očitovanja o nalazima revizije, koju je, zbog sumnji u način poslovanja bivše Uprave, zatražilo Županijsko poglavarstvo.

Vijećnik HDZ-a Branimir Glavaš zatražio je od Nadzornog odbora Zone da odgovori dokle je stigla istraga o navodnom nestanku 6,5 milijuna kuna iz te tvrtke, namijenjenih kupnji hale za potrebe tvrtke "Benetton", te da se očituje o sumnjama u nezakonito poslovanje bivše Uprave Slobodne zone i, kako je rekao, medijski spominjanu spregu politike i kriminala.

HDZ-ov vijećnik Ivan Drmić predložio je da se od nadležnog Državnog odvjetništva zatraži odgovor što je poduzeto glede kaznene prijave protiv bivšeg župana Ladislava Bognara jer, kako kaže, "iz pouzdanih izvora doznaje da Bognar vrši pritisak kako bi spriječio svoje procesuiranje".

Klub vijećnika HDZ-a prošloga je mjeseca podnio kaznene prijave protiv bivšeg župana Bognara te sadašnje Uprave osječke Slobodne zone zbog osnovane sumnje u zloporabu položaja i ovlasti. S obzirom na to da je sadašnja Uprava Zone, zbog sumnje u isto kazneno djelo, podignula kaznenu prijavu protiv članova bivše Uprave, bivši predsjednik Uprave Slobodne zone Željko Mandić podnio je kaznene prijave protiv bivšeg župana Bognara te nekoliko članova sadašnje Uprave i Nadzornog odbora zbog sumnje u lažno prijavljivanje kaznenog djela.

Dožupan i predsjednik Nadzornog odbora Slobodne zone Pavo Šarčević (HSS) kazao je kako očekuje da bi cjelovito izvješče angažirane revizorske tvrtke moglo biti dovršeno do iduće skupštinske sjednice, pa se o dosadašnjim nalazima nije želio očitovati. Kazao je kako će se od nadležnog Državnog odvjetništva zatražiti očitovanje što je poduzeto glede spomenute kaznene prijave protiv bivšeg župana, ali i protiv prijava koju je protiv članova Nadzornog odbora, zbog sumnji u nesavjesno obavljanje dužnosti, podnio Klub vijećnika HDZ-a.

Vijećnik SDP-a Željko Malević predložio je da Skupština utvrdi tijek i rokove izmjena skupštinskog poslovnika zbog njegove neusklađenosti sa zakonom te je pokrenuo inicijativu da se zamrzne mandat onim članovima Poglavarstva ili Županijske skupštine protiv kojih je podignuta pravovaljana optužnica.

(Hina)ivuč dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara