Osijek: Županijska skupština raspravljala o zloporabi droga

Osječkobaranjska Županijska skupština prihvatila je na današnjoj sjednici informaciju o provedbi nacionalne strategije suzbijanja zloporabe droga prema kojoj je prošle godine u toj županiji zabilježen porast broja zloporaba i zapljena opojnih droga.

Po podacima osječko-baranjske PU, osječkog Doma zdravlja i nadležnih županijskih službi, najčešće su zapljenjivani marihuana i ecstasy, a najvše kažnjivih djela zloporabe droga otkriveno je na osječkom, valpovačkom i đakovačkom području.

Ukupno je prošle godine na području Županije evidentirano 1319 osoba koje se dovodi u vezu sa zloporabom droga, što su 262 osobe više nego u 2001. godini, a od ukupnog broja novoevidentiranih 73 su maloljetne osobe.

U osječkom Centru za prevenciju i liječenje bolesti ovisnosti prošle je godine zaprimljeno 159 novih pacijenata, pa se u evidenciji te ustanove nalazi ukupno 359 osobnih zdravstvenih kartona. Najviše pacijenata dolazi iz Osijeka i Đakova, ali pacijenti dolaze i s područja Požeško-slavonske, Brodsko-posavske i Vukovarsko-srijemske županije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći broj novoevidentiranih pacijenata u prošloj godini bio je u dobi od 16 do 20 godina, a sve je veći broj onih u dobi od 11 do 15 godina. Od spomenutog broja 28 je heroinskih ovisinika, a ostatak su konzumenti lakih droga.

Uz nastavak prevencijskih aktivnosti u tome centru ove godine planiraju koordinirati suradnju s državnim odvjetništvom, sudbenom vlasti, centrima za socijalnu skrb i osječkom Kliničkom bolnicom, organizirati grupni rad s konzumentima i ovisnicima lišenima slobode te uključiti obitelji u tretmane ovisinika.

(Hina) ivuč dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara