Osijek: Županijsko odvjetništvo podnijelo istražni zahtjev protiv pet osoba

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku podnijelo je istražnom sucu Županijskog suda istražni zahtjev protiv pet osoba zbog osnovane sumnje da su kao časnici tzv. JNA počinili kažnjivo djelo ratnoga zločina protiv civilnoga stanovništva, objavljeno je večeras na web stranicama Državnoga odvjetništva Republike Hrvatske.

Istražni zahtjev podnesen je protiv B. I. (1944.), D. L. (1943.), B. P. (1954.), I. D. (1950.) i M. M. (1958.) zbog osnovane sumnje da su navedeno kažnjivo djelo kao časnici tzv. JNA počinili od lipnja 1991. do svibnja 1992. u tijeku oružane pobune lokalnoga srpskog stanovništva i srpske oružane agresije na Hrvatsku.

U to vrijeme osumnjičenik B. I. bio je zapovjednik XII. proleterske mehanizirane brigade - A, D. L. načelnik štaba i zamjenik zapovjednika te brigade, B. P. zapovjednik oklopnomehaniziranoga bataljuna, I. D. zapovjednik I. mehaniziranog bataljuna OTM-60 A, a M. M. zapovjednik topovske baterije VBR-128mm M-63 "Plamen".

Oni su iz okupirane Tenje s poligona C i drugih okupiranih područja u blizini Osijeka zajednički i u dogovoru izdavali zapovijedi podčinjenim časnicima i vojnicima da iz različitih vrsta oružja pucaju bez ikakve vojne potrebe po gradu Osijeku i drugim neokupiranim naseljima uz crtu razdvajanja s Hrvatskom vojskom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protivno odredbama Dopunskoga protokola Ženevskim konvencijama o zaštiti žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba i Dopunskoga protokola uz Ženevske konvencije u takvu je neselektivnu i nasumičnu vatrenom djelovanju poginulo najmanje 87 civila, a najmanje je 158 osoba teško ozlijeđeno, a uništeno je i stotinjak civilnih objekata te zdravstveni objekti.

Protiv osumnjičenika predložen je pritvor i raspisivanje tjeralice jer su u bijegu, stoji u priopćenju Državnoga odvjetništva.

(Hina) pp/xipet yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara