Osim ljudskih života, SARS počinje utjecati i na gospodarstvo

OSIM u ljudskim životima, epidemija atipične upale pluća počela je uzimati danak i u gospodarskim gubicima najpogođenijih zemalja, među kojima bi u Hong Kongu, a možda i Kini, mogla uzrokovati čak i recesiju.

Australski ekonomisti Warwick McKibbin i Andrew Stoeckel u izvješću objavljenom u utorak navode da će, čak i ako se teški akutni respiratorni sindrom (SARS) ove godine stavi pod nadzor, posljedica biti smanjenje bruto domaćeg proizvoda u Hong Kongu za 5,5 posto, a u Kini 2,4 posto.

"To je dovoljno da Hong Kong gurne u recesiju, ali Kinu još ne", kaže u izvješću McKibbin, član uprave australske središnje banke i Stoeckel, izvršni direktor australskog Centra za međunarodnu ekonomiju.

Objašnjenje za gospodarske teškoće dvojica ekonomista nude u promijenjenom ponašanju ljudi, većim troškovima poslovanja i povećanom stupnju rizičnosti zemlje uzrokovanom nesigurnošću.

Također upozoravaju da bi u slučaju novog vala epidemije SARS-a BDP u 2003. u Hong Kongu i Kini mogao pasti čak za sedam, odnosno šest posto. Ista bi se stvar dogodila i ako zaraza ne nestane, što bi značilo da i Kina, kao jedno od najbrže rastućih gospodarstava na svijetu, može pasti u recesiju.

McKibbin i Stoeckel smatraju da će se negativne posljedice SARS-a očitovati u svim zemljama, ali najteže stanje predviđaju zemljama najpogođenijima epidemijom i sa značajnim turističkim sektorima, odnosno trgovinskim vezama s Kinom. Riječ je prije svega o Singapuru, Maleziji, Tajvanu, Tajlandu, Filipinima i Južnoj Koreji.

Turizam je četvrta najsnažnija industrijska izvozna grana u Australiji gdje je podbačaj od početka godine već uzrokovao manjak od 328 milijuna australskih dolara (oko 1,1 milijarde kuna) u predviđenom prihodu od izvoza, ukazuju australski dužnosnici.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj turista u travnju je smanjen 11 posto, dosegavši brojku od 327 tisuća, što je najmanje u posljednjih pet godina, dok je broj stranih turista od siječnja pao 21 posto.

Još je lošije stanje kad se promatraju samo turisti iz azijskih zemalja, u kojima je SARS uzeo najviše ljudskih života. Dolasci iz jugoistočne Azije smanjeni su za čak 40 posto, a oni iz sjeveroistočne tek nešto manje - 28 posto.

Prema procjenama ekonomista Scotta Haslema, 20-postotno smanjenje turističkih dolazaka moglo bi za četvrt postotka smanjiti planirani australski BDP za 2003., koji je trebao iznositi 3 posto.

Vrlo oštar pad zabilježen je i u turističkim odlascima Australaca u druge zemlje. Analitičari podsjećaju da je gubitak povjerenja u inozemna putovanja počeo eksplozijom na Baliju u listopadu kad je među 200 poginulih bilo 90 Australaca, a onda su ga još produbili izbijanje epidemije SARS-a i rat u Iraku.

Svemu tome se unaprijed pokušava oduprijeti Japan, gdje su neki hotelski lanci počeli odbijati rezervacije gostiju koji stižu iz područja pogođenih SARS-om, a posebno iz Kine i Tajvana.

Lanac luksuznih hotela u Tokiju i drugim poznatim destinacijama New Otani Co. Ltd. tako od početka tjedna odbija goste koji dolaze iz, ili su prolazili kroz, područja koje Svjetska zdravstvena organizacija smatra kontaminiranima.

Hoteli koji su se odlučili na takav potez čine to prije svega iz financijskih razloga, zabrinuti za svoju reputaciju. Hotel Miyako u Osaki, u kojem je početkom svibnja boravio jedan Tajlanđanin kod kojeg je poslije povratka u domovinu dijagnosticirana atipična upala pluća, zasut je otkazima rezervacija japanskih gostiju koji su mu već dosad uzrokovali gubitak od 40 milijuna jena (više od 2 milijuna kuna).
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara