Osim pošte sudske pošiljke moći će dostavljati i privatne tvrtke

DOSTAVA sudskih pošiljki uskoro bi trebala biti brža jer će ih osim pošte moći dostavljati i privatne ovlaštene tvrtke.

Iz Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave priopćeno je da je ministrica Ingrid Anitičević Marinović danas donijela Pravilnik o uvjetima za obavljanje poslova dostave u kaznenom i prekršajnom postupku.

Pravilnikom, koji će stupiti na snagu danom objave u Narodnim novinama, sudske pošiljke biti će moguće dostavljati i preko drugih tvrtki, a ne samo putem pošte.

Time će se ubrzati dostava sudskih pošiljaka, a to će doprinijeti značajnom povećanju učinkovitosti i ispunjenju svrhe vođenja kaznenog i prekršajnog postupka, smatraju u Ministarstvu.

Značajni problemi efikasnog funkcioniranja sudova vezani su uz dostave odluka, podnesaka i dopisa jer je neuredna dostava u velikoj mjeri blokirala rad sudova, a troškovi su nesrazmjerni s rezultatima i ni u kom slučaju ne unapređuju načelo vladavine prava i pravne države, kažu u Ministarstvu.

Pravilnik o dostavi donesen je na temelju lanjskih izmjena Zakona o kaznenom postupku i Zakon o prekršajima kojima je omogućeno da uz redovitu dostavu, koja se u pravilu obavlja putem pošte ili službene osobe tijela koje je odluku donijelo, sudovi dostavu povjere nekoj drugoj organizaciji koja ima posebno dopuštenje ministra nadležnog za poslove pravosuđa.

Tijek postupka i pravomoćno okončanje kaznenog i prekršajnog postupka u mnogome ovisi o ažurnoj i valjanoj dostavi. Učinkovita dostava uvjet je za nastupanje djelovanja sudskih odluka prema sudionicima postupka, za početak računanja rokova te za nastupanje pravomoćnosti i izvršenje odluka, stoji u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara