Osim što je fašist, Thompson je i lažov

ĐAPIĆEVE izjave u emisiji Kontraplan Dubravka Merlića ponovno su aktualizirale pitanje, ako je pitanja ikad bilo, Thompsonove izvedbe koljačke recitacije "Jasenovac i Gradiška Stara".

Negdje u ovo doba prije dvije godine na Indexu smo objavili audio zapis s Thompsonovog koncerta u Osijeku, na kojem je ovaj u nisku svojih hitova o gustoj magli i crnim košuljama uključio i "legendarni" Jasenovac.

Oko te snimke digla se poprilična buka, osobito nakon što je dodatni publicitet dobila emitiranjem u jednoj od najgledanijih Latinica ikad.

Što je bilo tada

Dan-dva nakon Latinice pozvan sam u policijsku upravu u Heinzelovoj ulici. Inspektor kojem ne pamtim ime pa ću ga za ovu priliku nazvati inspektor Ionesco, uveo me u svoju sobu. Iz ladice je izvukao fasciklu, a iz fascikle list papira i CD. Na listu papira bio je crno-bijeli isprint naslovnice web stranice Crne legije.

"Evo naslovnice. Tu ne piše da Thompson pjeva Jasenovac" - kunem vam se, to mi je rekao. Nisam znao što da kažem.

Turnuo mi je papir i slavodobitno stisnuo play na CD playeru.

"A meni se čini i da to nije Thompsonov glas."

Ako netko prepoznaje Thompsonov glas, to su zasigurno policajci. Glas na snimci stvarno nije bio Thompsonov.

"Pa to i nije Thompsonov glas. To pjeva Joško Tomičić. Ali znate, snimka koju smo objavili mi, i koja je neki dan objavljena na Latinici, nije ova snimka." - rekao sam policajcu.

"A da? Pa možeš li mi dati onda tu snimku?"

"Paa, mogu vam je poslati e-mailom"

"Hmmm... Nemamo e-maila. Znaš šta, pošalji ti to na mail našeg webmastera, pa će on to meni dat."

Tu je bio kraj našeg razgovora. U nevjerici, napustio sam PUZ. Nisu me više zvali, idući puta sam svratio tek kad sam išao registrirati auto.

Ja sam mail poslao, pitaj boga provjerava li fantomski webmaster e-mail.

Dokazni materijal koji su skupili, a koji se sastojao od jednog papira na kojem ne piše da je Thompson kriv i snimke na kojoj nije Thompsonov glas, nije bio dovoljan da se Thompsonu sudi zbog poticanja mržnje. Sav policijski trud uzalud.

Đapić: Vjerujem Thompsonu

Đapić je u Kontraplanu izjavio kako bi Thompson bio isključen iz stranke da se ustanovilo da on stvarno pjeva Jasenovac. Ali Thompson je Đapiću rekao da ne pjeva, ovaj mu vjeruje.

Čak su i novinari Jutarnjeg lista, u skladu s tezom o nevjerojatnim sličnostima hrvatskih novinara i zlatnih ribica, na snimku zaboravili, i podsjetili na dilemu koja je davno razriješena, pjeva li koljačku pjesmu Thompson ili je glas zapravo Tomičićev.

Tomičić, jeste li sigurni? Možda se u snimci koju ste vi slušali radi o glasu Matka iz Big Brothera? I on je to pjevao, što valjda dokazuje da Thompson nije.

Isti novinari čudnog smisla za logiku, uz dovođenje naše snimke u pitanje, dali su priliku Thompsonu da još jednom demantira da je ikad pjevao Jasenovac, što je ovaj i učinio.

Novinari ne pamte, ali arhiva pamti.

"Ja nisam autor tih pjesama ali sam ih pjevao, što je svima nama poznato, u određenom periodu svugdje po hrvatskim trgovima i dvoranama ne skrivajući se, pa je time ovo senzacionalno otkriće u najmanju ruku smiješno." - izdiktirao je nekome Thompson u njegovom službenom priopćenju na njegovim službenim web stranicama 8. siječnja 2004., nakon što je odustao od prvih pokušaja pobijanja autentičnosti snimke i optuživanja samog diabolosa za namontiravanje iste (šteta, jer da je istina, rekao bih da Thompson i diabolos stvarno imaju identičan glas, kao da su od iste majke).

Nije više bilo bitno. Do danas.

Državno je odvjetništvo u borbi protiv širenja mržnje zastalo na spomenutoj Monty Python fascikli. Đapić je sam sebi povjerovao da su njegovi nacistički pozdravi kukuruzu bili analiziranje uspjeha ljetine, pa kako ne bi povjerovao Thompsonu. A mediji su dali blagoslov, i prešutno pustili da priča ode u zaborav.

A ja vjerujem da je nekažnjavanje širenja mržnje generator novih mržnji, i ponovnog skidanja crnih košulja s tavana. Koje će, ako nisu osuđene, danas sutra dobro pristajati Šimunu i Anti, kao što su jučer pristajale Marku.

Kad neće državno odvjetništvo, Thompsona ću sam još jednom nazvati fašistom. Dodajem i lažovom. Pa ako nisi Perkoviću, tuži za duplu klevetu i uvredu.

A ako nećeš tužiti i na sudu dokazati suprotno, zaključit ćemo da ipak jesi. I fašist i lažov. Ti, kao i oni koji za potrebe TV nastupa lažu da ti vjeruju.

Matija Babić
matija.babic@gmail.com

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara