Osim u Vukovaru, Srbi žele ćirilicu i u Obrovcu i Benkovcu?

Osim u Vukovaru, Srbi žele ćirilicu i u Obrovcu i Benkovcu?

Tekst: Z.J.
Foto: Ilustracija

"OSIM u Vukovaru, Srbi traže upotrebu ćirilice i srpskoga jezika i na zadarskom području", rekao je zadarski dožupan Đani Bunja. Prema njegovim riječima, Srbi žele upotrebu svojeg jezika i pisma u gradovima Obrovcu i Benkovcu.

Tijekom današnjeg reizbora Đanija Bunje za predsjednika HSP-a Zadarske županije, Bunja je rekao da Srbi traže i da njihova zastava bude izvješena na zgradi uprave Zadarske županije, te je pozvao sve prisutne da se pobune što oni koji nisu željeli Hrvatsku sad imaju ovakve zahtjeve. "HSP će se svim pravnim sredstvima boriti protiv tih nezakonitih zahtjeva", najavio je Bunja i dodao kako zbog ovakvih zahtjeva "naši mrtvi branitelji ne mogu u miru počivati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravaši su na današnjem skupu u Zadru naglasili da podržavaju prava nacionalnih manjina i sve pojedince koji Hrvatsku smatraju svojom domovinom, a zahtjeve Srba u Zadarskoj županiji su nazvali "potpuno suprotnim od onoga za što su se naši branitelji borili i ginuli".

Današnjem izboru vodećih ljudi zadarskoga HSP-a nazočio je i predsjednik HSP-a Danijel Srb te počasni predsjednik Anto Đapić. Od predstavnika drugih stanaka, na izborima u HSP-u su gostovali i predstavnici HDZ-a, HSS-a, HSLS-a, HNS-a i HČSP-a.

Podsjetimo, vukovarski HSP pokrenuo je u Vukovaru inicijativu za raspisivanje referenduma o ćirilici, koju je podržalo sedam tisuća građana. Prema Statutu Grada Vukovara, to je dovoljan broj potpisa za pokretanje referenduma o službenoj upotrebi srpskog jezika i ćiriličnoga pisma, objavljeno je na konferenciji za medije vukovarskoga HSP-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara