Osječani bezrazložno strahuju od pojave malog kukca

NAKON što je u medijima objavljena vijest da se mali kukac nalik mravu iz porodice kornjaša, paederus, pojavio u vrtu jedne obitelji u osječkom naselju Retfali, među Osječanima se pojavio strah od tog kukca.

Obitelj iz Retfale tvrdi da je pronašla kukca, najvjerojatnije iz roda paederusa. Dva primjerka maloga kukca paederusa pronašli su na stabljici krizanteme u svojem dvorištu. Na temelju slike objavljene u tisku zaključili su da je riječ o tom kukcu.

Kako spomenuti kukci nisu doneseni na analizu, ne treba širiti paniku jer je upitno je li uopće riječ o paederusu, izvijestio je dr. Enrih Merdić sa Zavoda za biologiju Pedagoškog fakulteta u Osijeku. Ako je bračni par iz Retfale uistinu pronašao baš te kukce, svakako ih je trebao donijeti na determinaciju, kazao je dr. Merdić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dr. Ivan Valek, voditelj Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, također je rekao da "Zavod nije zaprimio niti jednu takvu dojavu" dodavši da bi se sigurno angažirali kada bi se ljudi javili zbog napada kukca.

Epidemiolog dr. Borislav Aleraj iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u izjavi za Hinu istaknuo je kako je za sada potvrđeno da je kukuc paederus jedino u Sisku prouzorčio probleme kod ljudi. Tamo je kukac bio grupiran, došao je u kuće, pretpostavlja se zbog promijenjenih uvjeta u prirodi, tj. velike suše. Situacija je tamo sanirana, a još se mogu javiti pojedinačni slučajevi. Dr Aleraj ističe da kukac ne grize. Njegov je otrov jak i ako ga se zgnječi na koži, dolazi do neugodnih pojava, svrbeža i plikova sličnih opeklinama. Građanima se preporučuje da paederusa "jednostavno otpuhnu s kože i tada neće imati problema".

Kukac je prisutan u svim dijelovima svijeta, a njegova ovogodišnja intenzivnija pojava rezultat je promijenjenih klimatskih uvjeta. Iz raznih krajeva Hrvatske javljaju se građani uvjereni da su se i tamo pojavili ti kukci, no to se može potvrditi samo ako se donesu na determinaciju. Epidemiolog Aleraj ističe da se u slučaju pojave paederusa u nastambama i okućnicama taj insekt uspješno može uništiti kućnim insekticidima (najbolje piretroidi), a u okolišu uobičajenim postupcima uništavanja komaraca, što će obaviti stručne ekipe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara