Osječka policija ne želi komentirati Glavaševe navode

U POLICIJSKOJ upravi Osječko-baranjskoj danas nisu željeli komentirati jučerašnje izjave predsjednika Udruge "Pokret za Slavoniju i Baranju" Branimira Glavaša i popis ubijenih srpskih civila koji je pročitao na konferenciji za novinare i ustvrdio da je policijski dokument iz 1994.

Načelnik Ureda načelnika PU Osječko-baranjske Stipo Rimac u izjavio je Hini kako u osječkoj policiji "nemaju komentara".

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare Glavaš je pročitao popis imena nerazjašnjenih 40 ubijenih civila uglavnom Srba u Osijeku i okolici, ali i Hrvata i Muslimana tijekom 1991., 1992. i djelomično 1993., ustvrdivši da se radi o "prepisu iz policijskog dokumenta iz 1994."

Uz imena, pročitao je kada su i na koji način ubijeni, a umjesto imena osumnjičenih za ubojstva, koji su kako je rekao također na popisu, čitao je xy.

Naglasio je da se ni kod jednog imena ubijenih ne spominje njegovo ili ime njegovih bliskih suradnika.

Rekao je da je podatke iz tog dokumenta ponudio kao pomoć načelniku PU Osječko-baranjske Vladimiru Faberu, no kako on nije bio zainteresiran.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puhovski: Nikada nisam spominjao Glavaša kao odgovornoga za zločine

Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) Žarko Puhovski odbacio je danas prozivke Branimira Glavaša da traži svjedoke i dokumente koji bi ga (Glavaša) optužili za ratne zločine u Osijeku 1991. i 1992., ustvrdivši da nikada Glavaša nije spominjao kao odgovornoga za te zločine.

"Nikada i ni u kojoj prilici nisam rekao da znam bilo što o Glavaševoj krivnji i odgovornosti za zločine u Osijeku. Pomagao sam ljudima koji su to od mene tražili jer nisu imali povjerenja u državne institucije da to povjerenje ipak steknu", izjavio je Puhovski za Hinu reagirajući na Glavaševe navode.

Napomenuo je da je krajem prošlog mjeseca u "Glasu Slavonije" objavljen njegov stav "da će prvi urlati ako Glavaša optuže prema sadašnjem stanju stvari", kojega se i danas drži.

Glavaš je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Osijeku prozvao Puhovskog da ga ne zanima tko je izvršio likvidacije civila u Osijeku već da samo traži svjedoke i dokumente koji bi ga optužili.

Predsjednika HHO-a prozvao je i da, kao čelnik glavne organizacije za ljudska prava, ne staje u "obranu čovjeka koji nije ni optužen, a neki mediji su mu već presudili", ponovivši da je žrtva političke i medijske kampanje kojom ga se po svaku cijenu želi proglasiti odgovornim za ubojstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara