Osječka riječna marina najveća zatvorena Marina u Europi

OSJEČKA riječna marina Motonautičkog kluba "Drava" u osječkoj Zimskoj luci, s 350 plovina i više od 500 članova, najveća je riječna marina zatvorenog tipa u Europi, a motonautički klub osnovan 1947. među najstarijim je takvim klubovima u europskim gradovima na rijekama.

Po riječima Igora Vrandečića, glasnogovornika Motonautičkog kluba "Drava", njihovi su članovi nedavno završili čišćenje Zimske luke, u kojem su sudjelovali i osječki ronioci.

Posebna je zanimljivost osječke riječne marine i Motonautičkog kluba "Drava" stari usidreni brod u Zimskoj luci. Brod je pred ljetnu sezonu temeljito obnovljen jer ga posjećuju brojni uglednici koji dolaze u Osijek, među kojima je bio i Otto von Habsburg.

Najčešći su gosti staroga broda ribiči koji u Zimskoj luci imaju svoje ribarske čamce, ali uz tri reda priveza sve je više elitnih čamaca, malih brodića, glisera i jahti, kaže Ivanka Trišler, tajnica Motonautičkog kluba "Drava".

"Upravo ovih dana u Zimsku luku uplovljavaju i inozemne jahte čiji vlasnici žele posjetiti osječke turističke znamenitosti, ponajprije povijesnu Tvrđu. Zanima ih i odlazak u Kopački rit i Aljmaš gdje je veliko Gospino svetište", kazala je Trišler.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Velik broj članova Motonautičkog kluba uključio se u spašavanje ljudi i imovine tijekom Domovinskog rata, posebice 1. kolovoza 1991. kada su sudjelovali u spašavanju prognanika iz Aljmaša, Dalja i Erduta", podsjetila je Ivanka Trišler, koja je punih 40 godina članica kluba.

Osam članova Motonautičkog kluba "Drava" poginulo je u Domovinskom ratu. S broda je tijekom Domovinskog rata djelovala Krugovalna postaja "Žuta podmornica" odakle su emitirane poruke ohrabrenja Osječanima, te brojni glazbeni spotovi i pjesme.

Mnogi su čamci i plovila u ratu uništeni, riječna marina je ponovno obnovljena, a članstvo se neprekidno povećava, izjavio je Igor Vrandečić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara