Osječki fićo: Automobil koji je postao simbol prkosa mlade države moćnoj JNA

Osječki fićo: Automobil koji je postao simbol prkosa mlade države moćnoj JNA

Screenshot: YouTube

BIO JE kraj lipnja 1991. godine i cijela je zemlja u očaju čekala ono što je iz dana u dan postajalo sve očitije. Hrvatska je čekala rat. Ljeto koje je upravo počelo, svima je to bilo jasno, donijet će samo strah, očaj i razaranje.

Pobuna Srba u Hrvatskoj bila je u tijeku, a mladu i još uvijek nepriznatu Hrvatsku tih dana je čekala borba s JNA-a koja se svakim danom sve više i sve prozirnije, pričajući priče o tobožnjem očuvanju propale Jugoslavije, otvoreno stavljala na stranu velikosrpskih i nacionalističkih ciljeva Slobodana Miloševića.

Na današnji dan 1991. godine tenkovi JNA izašli su na ulice Osijeka kako bi otvoreno demonstrirali moć. No, njima se na putu našao jedan crveni fićo, prkosno parkiran nasred ceste. Naravno, maleni crveni fićo bio je lak zalogaj za krupni tenk T-55, no prizor gaženja postat će jedan od najpoznatijih simbola prkosa prema moćnoj JNA-a iz prvih dana Domovinskog rata. Snimka tenka koji gura prkosnog fiću obašla je svijet i upozorila ga još jednom na zbivanja u Hrvatskoj.

Smrskan nasred ceste, fićo je ušao u povijest i legendu te kolektivnu memoriju hrvatskog naroda i postao simbolom otpora moćnoj armiji koja će se uskoro svom silinom sručiti na Hrvatsku.

Godine 2011. crveni fićo dobio je spomenik u Osijeku koji podsjeća na odlučnost i otpor mlade države nasuprot sili i agresiji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara