Osječki pravoslavni vjernici proslavili Badnjak

OSJEČKI vjernici koji Badnjak slave po julijanskom kalendaru večeras su ispred donjogradske srpske pravoslavne crkve Uspenija Presvete Bogorodice tradicionalnim običajima i paljenjem vatre, simbolom svjetla, obilježili noć radosnog iščekivanja Isusova rođenja.

Odjeveni u svečane stihare - na vatru su hrastove grančice bacili svečari, nakon čega je uz liturgijske pjesme slijedilo polijevanje vatre vinom, a hrastovo drvce - badnjak unesen je u prepunu crkvu.

Osječki paroh, protojerej stavrofor Ratomir Petrović, arhijerejski namjesnik, istaknuo je kako je u današnje vrijeme "više nego ikada potreban Isus u srcu svakog čovjeka". Čestitajući vjernicima Badnjak i Božić, paroh Petrović je rekao: "Braćo i sestre, pozdravimo jedni druge pozdravom radosti, mira i nade. Neka mir Božji ispuni naša srca jer bez tog stvarnog i jedinog mira nema ni mira koji ljudi grade."
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon liturgijskog slavlja u crkvi, koja je večeras bila najposjećenija u posljednjih desetak godina, vjernici su kući tradicionalno ponijeli posvećene hrastove grančice i slamu.

(Hina) vsik mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara