Osječki zeleni upozoravaju: Dunav je u opasnosti

SVJETSKI dan zaštite okoliša obveza je da upozorimo domaću i svjetsku okolišnu scenu da je Dunav u opasnosti te da je velika uloga nevladinih organizacija da vrše pritisak na institucije da "najhitnije poduzmu aktivnosti zaštite i preuzmu odgovornost za budućnost Dunava", ističe se u današnjem priopćenju Osječkih zelenih u povodu Svjetskog dana zaštite okoliša.

"Proširenje Europske unije donose nove probleme u Centralnoj i Istočnoj Europi, posebice jer se zna da se u ove dijelove Europe planira investirati 220 bilijuna eura, od kojih je velik dio novca namijenjen za osposobljavnje najveće europske rijeke Dunava za veću plovnosti", kaže voditeljica Osječkih zelenih Ljiljanka Mitoš-Svoboda.

U priopćenju se pojašnjava kako je upravo glavna poruka međunarodne konferencije zelenih stranaka Slovačke, Mađarske, Nizozemske, Njemačke, Austrije, Belgije, Rumunjske, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, predstavnika EU iz Brisela, održane ovih dana u Dunajpataju u Mađarskoj održana pod geslom "Dunav je u opasnosti".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pod pritiskom snažnog "interesa transportnog riječkog lobija i građevinaraca počele su pripreme za takozvanu kanalizaciju odnosno produbljivanje korita Dunava, rijeke koja spaja Sjeverno more s Crnim morem". "Dunav je u opasnosti jer bi ubrzo mogao promijeniti svoj sadašnji oblik, pretvarajući se u autocestu od Sjevernog do Crnog mora, ostavljajući sa sobom isušene šume, uništenu bogatu floru i faunu i osiromašeno stanovništvo koje živi od Dunava i uz Dunav", upozoreno je na konferenciji.

Osječki zeleni upozorili su da velika opasnost od produbljavanja korita Dunava prijeti Hrvatskoj, a "posebice su u opasnosti tzv uska grla koja su ustvari zaštićena područja uz Dunav, gdje se nalaze staništa u kojima je biološka raznolikost neprocjenjiva" a posebna opasnost prijeti i Kopačkom ritu, "koji bi produbljivanjem korita Dunava ubrzo promijenio ekokosustav te izgubio prirodnu vrijednost kao močvarno područje".

"Europski zeleni prihvatili su zajednički dokument koji će se uputiti svim vladama država u dunavskom slivu, posebno EU parlamentu, s porukom da se riječni transport može planirati i Dunavom upravljati isključivo na temelju Europske konvencije o krajobrazu, Europskoj direktivi o vodama, te bez ikakovih novih produbljvanja i iskapanja korita Dunava koje nisu u skladu s Dunavskom konvencijom", navodi Mitoš Svoboda.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara