Osječki zeleni uputili otvoreno pismo Sanaderu

OSJEČKI ZELENI zabrinuti zbog najave o ukidanju Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja uputili su otvoreno pismo Ivi Sanaderu.

Sadržaj pisma objavljujemo u cijelosti.

Poštovani gospodine Sanader,

ovim putem obavještavamo Vas da smo kao zainteresirana javnost izrazito zabrinuti zbog najave o ukidanju Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja (dalje: MZOPU).

U Europi i razvijenom svijetu, zasebno ministarstvo pokriva područje zaštite okoliša i očuvanja prirode, čime države osiguravaju održivi razvoj i druge preduvjete kojima stanovništvu garantiraju zdrav život i okoliš.

Hrvatski sabor je 1992. godine donio Deklaraciju o zaštiti okoliša Republike Hrvatske u kojoj između ostaloga stoji: "Republika Hrvatska će osigurati provedbu Deklaracije uspostavom zasebnog i stručnog ministarstva za zaštitu okoliša i prostornog uređenja, funkcionalno povezanog s tijelima lokalne, područne, regionalne samouprave". Deklaracija u našem pravnom sustavu ima status tzv. organskog zakona, stoga zakoni moraju biti u skladu s odredbama Deklaracije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MZOPU je danas nadležno za provedbu Zakona o zaštiti okoliša, Zakona o zaštiti prirode, Zakona o zaštiti zraka, Zakona o otpadu, Zakona o gradnji, Zakona o prostornom uređenju te Nacionalne strategije zaštite okoliša i Nacionalnog plana djelovanja za okoliš, kao i za provedbu 22 međunarodne konvencije iz područja zaštite okoliša i prirode i 25 pratećih sporazuma i protokola.

Ovi propisi moraju se provoditi u nadležnosti jednog ministarstva jer predstavljaju osnovu za razvoj gospodarstva na održivim temeljima te unapređenje i zaštitu okoliša i prirode na dobrobit stanovnika naše zemlje. Republika Hrvatska je putem MZOPU preuzela niz iznimno važnih međunarodnih obaveza koje su ključne u procesu pridruživanja naše zemlje Europskoj Uniji. Slijedom navedenoga smatramo da bi, ukidanjem MZOPU, Republika Hrvatska izgubila povjerenje međunarodne zajednice u stabilnost i vjerodostojnost državnih institucija i pravnog sustava Republike Hrvatske.

 Javnost u Hrvatskoj, sve više postaje osjetjiva na pitanja i probleme okoliša i stoga ne želi dati prešutnu potporu ukidanja MZOPU jer smatra da bi se time ugrozilo sustavno djelovanje za okoliš U Hrvatskoj te poboljšanje stanja okoliša.

Stoga Vas pozivamo da u svojim planovima o ustrojstvu buduće Vlade Republike Hrvatske izuzmete ukidanje MZOPU, tj. omogućite daljnji nesmetan rad ove institucije.

Zbog sve češćih kršenja zakona iz područja zaštite okoliša i prirode, nužno je predvidjeti i povećanje broja stručnoga kadra u pojedinim upravama ovoga ministarstva, kao što je npr. Uprava za inspekcijske poslove, te druge promjene koje su bitne za povećanje utjecaja u provođenju zakona i kazneni progon počinitelja kaznenih djela protiv okoliša.

bog iznimne važnosti nastavka rada MZOPU, svoje zahtjeve iznijet ćemo Europskoj komisiji i Delegaciji Europske komisije u Republici Hrvatskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara