Osmi tjedan francuskog jezika i frankofonije od 17. do 23. ožujka

Osmi po redu Tjedan francuskog jezika i frankofonije, "trenutak slavlja za sve one kojima je zajednički francuski jezik", održat će se od 17. do 23. ožujka u organizaciji francuskog Ministarstva kulture i Ministarstva vanjskih poslova. L

Ovom se nacionalnom i međunarodnom kampanjom najavljuje i produžuje Međunarodni dan frankofonije 20. ožujka.

I ove se godine održava niz aktivnosti i igara za ljubitelje i poznavatelje francuskog jezika, a 17. ožujka francuski ministar kulture Jean-Jacques Aillagon proglasit će početak Tjedna te po prvi puta dodijeliti nagradu "Raymond Devos" za francuski jezik osobi čiji je rad i djelo pridonijelo promicanju francuskog jezika.

Istoga dana bit će prikazana nova televizijska emisija pod nazivom "Trofeji francuskog jezka", a slijedi niz manifestacija (poput Sajma knjiga u Parizu) kojima prisustvuju brojne osobe iz francuskog javnoga života.

Širom Francuske, ali i u drugim zemljama te putem Interneta organizirat će se nagradne igre, radionice, spektakli, konferencije i brojna druga događanja posvećena francuskom jeziku i frankofoniji.

Francuskim se jezikom danas služi multikulturalna i višejezična zajednica od 120 milijuna frankofona širom svijeta.

Tjedan francuskog jezika i frankofonije potječe od inicijative vlade da se francuski jezik ponovno afirmira na međunarodnoj sceni.

Partneri u obilježavaju ove manifestacije su Međunarodna federacija profesora francuskog jezika, Francuska alijansa, televizijski programi RFI i TV5 te radio postaja Radio France i druge postaje na francuskom jeziku.

"Francuski jezik je zajedničko naslijeđe svih građana. Poznavanje francuskog jezika predstavlja značajno dobro: ono je srž učenja i znanja, omogućava osobni izražaj, razvoj misli, dijalog te pristup kulturi", naglašavaju organizatori manifestacije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara